7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрия13-годишният пианист Борис Биков свири в Музикферейн

13-годишният пианист Борис Биков свири в Музикферейн

-- Реклама --

Младият талант бе сред лауреатите на престижния международен конкурс ,,Grand Prize Virtuoso-Vienna 2017“

Снимки Мария Бикова

 

Възпитаникът на НУМТИ „Добрин Петков” в Пловдив Борис Биков бе сред финалистите на международния конкурс ,,Grand Prize Virtuoso-Vienna 2017“. Първото място му донесе и поканата за участие в концерта на лауреатите, който се проведе на 22 септември в Стъклената зала на Музикферайн във Виена. На специална церемония младите пианисти бяха наградени с диплома и медал.

Това не бе първата престижна сцена, на която свири талантливият пианист. През април тази година той вече имаше успешна изява и в лондонската Роял Албърт Хол.

„Свиря на пиано от пет годишен”, сподели специално за Меланж Булгарен 13-годишният Борис. „Обичам звука на пианото! Често отварям капака на моя инструмент, за да чуя по-чистия звук на произведенията, които изпълнявам. Интересно ми е да наблюдавам как се възпроизвежда музиката в него, идвайки от клавишите. Прекрасна е играта на чукчетата върху струните!”

Борис Биков вече има множество изяви пред българска и чуждестранна публика, както и редица награди от престижни конкурси. През 2017 година той е лауреат на първата награда на 5-я Международен музикален конкурс „Наследници на Орфей”. Спечелил е 2-то място в раздел „Младежи”, категория „Д” на 7-я Международен конкурс за пиано Piano Talents в Милано и се класира на първо място на Международния френски конкурс за пианисти и цигулари „Златен ключ”.

Тези успехи са стимул за талантливия младеж, който уверено навлиза в света на голямата музика. „Напоследък имам възможност да свиря в зали с чудесна акустика на много хубави рояли с различни марки. Всичко това ме впечатлява и омайва. За мен ще бъде голяма гордост да представям красива България и моя роден град Пловдив”, споделя Борис Биков. Не случайно мечтата му е да стане световноизвестен пианист и композитор.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации