9.6 C
Виена
събота, 24 февруари, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВсичко е валс или Виена в сезона на баловете

Всичко е валс или Виена в сезона на баловете

-- Реклама --

wienerball

Дълги лъскави рокли, фракове, блясък и музика. Виена отново сияе, понесена в ритъма на валса, а виенчани се наслаждават на петия сезон – този на прочутите виенски балове. Той започва на 11 ноември и завършва с началото на великденските пости според католическия календар. В този отрязък от време се провеждат около 450 бала като почти всяка професионална гилдия има своя по-голям или по-малък дял в тази бройка. Сезонът вече започна с бала на Червения кръст на 11 ноември 2016.  Най-интересните и популярни балове тепърва предстоят – тези на ловците (30 януари), на адвокатите (25 февруари), на лекарите (28 януари) и разбира се, най-големият и най-популярен – този на Виенската опера (23 февруари).

Няколко щрихи история

Празненства с танци са се провеждали още през 1814/5 г. в двореца Хофбург. С откриването на Виенската опера през 1869 г. те се пренасят в новата сграда.  Първият истински „виенски бал”  там се провежда на  26 януари 1935 г. и оттогава до днес това събитие се състои винаги в последния четвъртък на Фашинг (карнавалния сезон) преди началото на Великденските пости по католическия календар. По време на Втората световна война такива тържества не се провеждат, но скоро след обявяване независимостта на Австрия и възстановяването на сградата на Операта от бомбардировките, на 9 февруари 1956 Втората австрийска република отново празнува с танци. През 1991 г. балът е отменен заради войната в Персийския залив.

Най-популярните и забавни балове

Сред популярните балове с дълга история и вълнуваща атмосфера  е този на собствениците на кафенета. На него се събират над 6 000 души, а най-издръжливите от тях завършват вечерта в прочутото кафе „Ландтман”. Въпреки че то е съвсем близо до императорския дворец, където се провежда балът, гостите изминават разстоянието задължително с файтон.

Балът на Виенската филхармония ще се проведе в Музикферайн на 19 януари. Гостите могат да видят музикантите от световноизвестния оркестър с инструментите им само в началото, защото след това и те се впускат във вихъра на танца.

Особено забавен е Бонбоненият бал, който тази година ще бъде на 24 февруари в Концертхауз. Това събитие е известно със своята забавна и неформална атмосфера. Той датира още от 1949 г., а сред най-веселите моменти е избирането на „мис Бонбон”. По традиция нейното тегло се измерва в класически вафлички „Манер”.

Моменти от Бала на сладкарите
Моменти от Бала на сладкарите

И тази година(13 януари) Ратхауз ще бъде домакин на Бала на цветята и по този повод служителите на местната служба по озеленяване декорират сградата със стотици цветя. В Кметството се провежда и Балът а науката, събиращ изследователи от цял свят.

Залата, в която се провежда Балът на цветята винаги е красиво декорирана от флористи
Залата, в която се провежда Балът на цветята винаги е красиво декорирана от флористи

Балът на баловете

Към края на балния сезон на 23-и февруари ще се проведе и легендарният Бал на Операта. Балът на баловете събира звезди от цял свят и се открива с реч на австрийския президент, химна и фанфари. Първи на дансига излизат 186 двойки дебютанти като момичетата са задължително с бели рокли и дълги бели ръкавици, а момчетата с черни фракове и се завъртат в ритъма на виенския валс. Той е четири пъти по-бърз от класическия валс и е нужно много умение и тренировка, за да се усвои.

Ето как ще изглежда новата диадема на дебютанките на Оперния бал. снимка АРА
Ето как ще изглежда новата диадема на дебютанките на Оперния бал. снимка АРА

Любопитен факт е, че диадемите на дебютантките тази година са изработени по проект на световноизвестния дизайнер Карл Лагерфелд. Той също е поканен на събитието, но все още не се знае дали ще присъства. Дизайнът на коронките е вдъхновен от „хубавия син Дунав” и съчетава класически и модерни елементи. 394 прозрачни и сапфирено сини кристали Сваровски, както и пет кристални перли отново Сваровски елегантно опасват красивото бижу.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации