8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеСбирка на българския литературен клуб във Виена

Сбирка на българския литературен клуб във Виена

-- Реклама --

Приятелите на хубавата литература отново ще се съберат, за да прочетат и чуят нови творби 

literatura
Време е за поредната сбирка на Българския литературен кръжок във Виена. Този път любителите на книгата ще се срещнат в българското училище „Св.Cв.Кирил и Методий“- Виена.

Освен преподаватели и ученици от училището, в предстояща сбирка ще се представят със своите произведения следните и авторките Елица Георгиева – Рилска и Велина Минкова.

Елица Георгиева- Рилска ще представи свои стихове и есета.
Елица е завършила е френската езикова гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора. Още в прогимназията пише стихове, малки пиеси, участва в асамблея „Знаме на мира“. В гимназията продължава да пише и поставя детски пиеси на френски с училищния театър. Паралелно работи активно за радио „Стара Загора“ и местния вестник. Печели участие в двуезичната немско-българска поетична антология „Überwindene Grenzen“ в сътрудничество със Свободното сдружение на германските автори, Съюза на българските писатели и Международния културен център „Дора Габе“. Превежда немски автори.
По време на следването си в Института по архитектура в София пише за студентския вестник „Диалог“ есета и критични анализи.
Издава стихосбирка „Капка слънце“. В процес на издаване е сборник със стихове, абсурдни списвания, „бодилчета и трънчета“, текстове от ежедневието, есета, смехотворчета и детски приказки за съвременни деца.

dnazamzahm2Велина Минкова ще ни представи своя дебютен роман „Доклад на зелената амеба за химическия молив“ излязъл наскоро в издателство „Колибри“ – София.
Родена е през 1974 г. в София. Завършва английската езикова гимназия и заминава за Лос Анджелис, САЩ, където се дипломира с бакалавърска степен в Калифорнийския университет със специалност „Английски език и литература“ и профил
„Творческо писане“. През 2001 г. излиза сборник с нейни разкази на английски език, озаглавен „Red Shorts“ (“Червени къси панталони”).
Велина има магистърска степен по Европейски науки с профил „Европейска култура“ от Амстердамския университет. Член е на Съюза на преводачите в България. През 2014 г. е участник в българо-езичната група на созополския
семинар по творческо писане към фондация „Елизабет Костова.“ Живее в Париж, където преподава английски език и литература, превежда и редактира текстове от културния сектор. „Доклад на зелената амеба за химическия молив“ е първият ѝ роман.

Всеки почитател на книгата е добре дошъл на сбирката като автор или гост.

По традиция, както винаги досега на всяка  среща, който има нещо написано и има настроение, желание и вдъхновение да го представи, да не се двоуми, а спонтанно, със или без предварителна заявка да го прочете!

Сбирка на Българския литературен кръжок във Виена

КОГА: 9 декември (петък) от 18.30 ч

КЪДЕ: Българско училище „Св.св.Кирил и Методий“

Rechte Wienzeile 13, 1040

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации