17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияИзбори за президент и вицепрезидент и национален референдум: Какво трябва да знаем...

Избори за президент и вицепрезидент и национален референдум: Какво трябва да знаем за гласуването на 6 ноември

-- Реклама --

Всички български граждани, които на 6 ноември т. г. се намират извън страната, могат да гласуват на изборите за президент и вицепрезидент и в националния референдум дори да не са подали предварително заявление за това, в секция по свой избор. За да бъдат допуснати до гласуване тези граждани, е необходимо да представят само документ за самоличност – лична карта, паспорт или военна карта.

Какво още трябва да знаем за участието в предстоящите избори по информация на Централната избирателна комисия?

Кой има право да гласува в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г.?

Право да гласуват в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г. имат всички български граждани, които:

  • са навършили 18 години към изборния ден включително;
  • не са поставени под запрещение;
  • не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Как се гласува извън страната в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г.?

В изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г. извън страната могат да гласуват всички български граждани с избирателни права, включително и тези, които са в списъка с непотвърдени заявления от информационния масив на ЦИК, в открита избирателна секция извън страната при спазване на следните условия:

  1. да представят валиден документ за самоличност – лична карта, паспорт или военна карта;
  2. да подадат декларация по образец (Приложение № 22-ПВР/НР от изборните книжа), която ще получат в съответната избирателна секция.

Задължително ли е да подадете предварително заявление за гласуване извън страната в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г., за да гласувате в изборния ден?

Подаването на писмено заявление за гласуване извън страната в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г. НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

Подаването на заявление за гласуване извън страната в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г. е с цел определяне на броя на избирателните секции и съставяне на избирателни списъци за образуваните секции.

Вие може да упражните правото си на глас и когато не фигурирате в предварително съставените избирателни списъци (виж въпрос 2).

Къде може да упражните правото си на глас извън страната в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г?

Правото си на глас в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г. извън страната може да упражните в избирателната секция, в която вече сте заявили желанието си да гласувате и сте включен в предварителния избирателен списък на тази секция или в избирателна секция по Ваш избор (виж въпрос 2).

Как се гласува извън страната, когато срокът на документа за самоличност е изтекъл?

Когато срокът на валидността на личната карта или паспорта е изтекъл, избирателят се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическото или консулско представителство на Република България, че е подал заявление за издаване на нов паспорт или лична карта.

Кога се допуска гласуване с придружител на избиратели с трайни увреждания в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г.?

Гласуването с посочен от избирателя придружител се допуска, когато избирателят е с увредено зрение или със затруднение в придвижването, което не му позволява да извърши сам необходимите действия при гласуването.

Допускането на избирател да гласува с придружител е по преценка на председателя на СИК. Избирателят не е длъжен да представи документ от ТЕЛК или НЕЛК. Придружителят трябва да удостовери самоличността си с лична карта. Отказът на председателя може да се оспори пред СИК. Секционната избирателна комисия се произнася с решение.

Неграмотността не е основание за гласуване с придружител.

Не може да бъде придружител:

  • член на СИК;
  • представител на партия, коалиция или инициативен комитет;
  • застъпник;
  • наблюдател;
  • лице, което е било вече придружител на двама други избиратели.

Изборният ден започва в 7.00 ч. и завършва в 20.00 ч местно време.

Ето и указанията на Централната избирателна комисия за протичането на гласуването:

.

Припомняме, че за предстоящите избори и референдум в Австрия са разкрити 9 секции в 6 населени места – четири секции във Виена и по една в Линц, Грац, Залцбург и Брегенц. Адресите на всички избирателни секции могат да се видят ТУК.

Разположение на избирателните секции във Виена графика Жулиен Желев

Досегашният опит във Виена показва, че повечето хора отиват да гласуват в избирателните секции в сградата на Търговското представителство и Постоянното представителство на България във Виена. За тези избори ще има и трето място за гласуване – сградата на посолството, която се намира на пешеходно разстояние от Търговското представителство. За да се избегне колкото е възможно образуването на опашки, нека използваме всички избирателни секции. За хора с физически затруднения най-удобна за гласуване е секцията в сградата на Търговското представителство на Rechte Wienzeile 13.

___________________

Още по темата:

Адреси на избирателните секции в Австрия, в които ще се гласува на изборите за президент и национален референдум

Защо българите в чужбина трябва да гласуват? Спомнете си румънските избори за президент

Какъв президент искам?

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации