6.5 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияАнсамбъл „Загорче“ вдигна на крака публиката в Линц и Залцбург

Ансамбъл „Загорче“ вдигна на крака публиката в Линц и Залцбург

-- Реклама --

След дълго и трепетно очакване най-после и  Австрия посрещна талантливите деца на ансамбъл „Загорче“

zagorche1

Текст: Катя Илиева

Българите в два от най-красивите градове на Австрия – Линц и Залцбург имаха възможността да се насладят на красотата и феерията на изпълнението на малките танцьори, певци и музиканти от ансамбъл „Загорче“. Турнето се провежда във връзка с 1 ноември- Деня на народните будители, юбилея на БУ „Кирил и Методий“ в Париж, Международния ден на българските училища „Аз съм българче“ в Амстердам и и Международния семинар „Децата и изкуството“ в Братислава.

Ансамбъл „Загорче“ е детски музикално-танцов театър на фолклорна основа от Тракия – България. Състои се от артисти от 6 до 16 годишна възраст. Децата са танцували във всички европейски страни и са посетили над 800 града.

 

Част от тазгодишното им турне бе и Австрия.

На 29.10. и 30.10.16 ансамбълът изнесе два концерта в Линц и Залцбург. Организатор на събитието бе учителският колектив на Българско училище „Дунав“  Линц и Залцбург с огромната подкрепа на родителските активи на училището в двата града. Сред официалните лица, уважили събитието, беше почетният консул на РБългария в Залцбург г-н Ерио Хофман.

Концертът започна. Публиката, тръпнеща в очакване, притихна в тишина.

zagorche2

При появата на малките артисти, облечени в пъстри тракийски  носии и при първите ритми на гайдата и тъпана, залите избухнаха в аплодисменти и овации.

Оркестрантите и хористите освен, че свиреха и пееха, се движеха по цялата сцена сред танцьорите, с което допринесоха за още по-голямата пищност и красота на изпълнението.

Познатите български народни песни, звученето на гайдата, кавалите, гъдулките и тъпана просълзиха много от присъстващите.

Час и половина децата от „Загорче“ пяха, танцуваха и свиреха под бурните аплодисменти  не само на българските, но и на на присъстващите австрийски зрители, очаровани от красотата и магията на българските гласове и фолклор.

На 30 октомври своите умения в Залцбург споделиха и танцьорите от група „Здравец“, които в продължение вече на една година разучават български народни танци в града на Моцарт.

След концертите и в двата града художественият ръководител  на ансанбъла Венелин Кръстев проведе Работилница, на която деца и възрастни усвоиха стъпките на ръченица, Дайчово, Дунавско, Еленино хоро и много други. В Залцбург хората се виха дълго след края на концерта.

zagorche3

След много емоции, прегръдки и поздравления талантливите деца на Загорче, събрали много впечатления и спомени оттук,  продължиха своя път към Кьолн.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации