22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Определиха нова дата за президенстките избори

Австрия: Определиха нова дата за президенстките избори

-- Реклама --

Австрийците ще гласуват повторно за президент на 4 декември вместо на 2 октомври

briefwahlГласуването по пощата отново създава главоболия на адмнистрацията, отговорна за организацията на президентските избори в алпийската република. След като бяха констатирани нередности с пликовете, външният министър предложи да се промени датата на вота, за да се осигури време за отстраняване на  нарушенията.

В случая се касае за дефектно лепило, което не позволява плътното залепване на пликовете, с които хората гласуват по пощата. В предишните седмици бяха установени множество случаи, в които пликовете се отварят минути след като са били залепени, което автоматично ги прави невалидни. След като изборите веднъж вече бяха касирани поради допуснати множество процесуални нарушения, които водят до съмненения в крайните изборните резултати, сега правителството иска да се подсигури и елиминира предварително потенциалните опасности.

Така австрийците ще трябва да избират президент между кандидата на Партията на свободата Норберт Хофер и независимия Александър Ван дер Белен на 4 декември, вместо на отдавна обявената дата 2 октомври. Времето ще се използва за приключване на законовите процедури, свързани с промяната, за отпечатване на нови пликове и за обновяване на избирателните списъци.

Председателят на Партията на свободата Хайнц Кристиан Щрахе обвини останалите партии в съюз и преднамерен саботаж, тъй като във всички предварителни проучвания Хофер регистрира преднина пред своя конкурент. Неговата партия не подкрепи инициативата за приемането на нов закон, с който да се промени датата за изборите. От своя страна, Хофер, който в момента временно изпълнява президентските функции заедно с парламентарните си колеги от Социалистическата и Народната партия, каза, че макар и да не е съгласен със закона, ще го подпише, тъй като той не противоречи на Конституцията.

Австрия е без официален президент от 8 юли, когато след два последователни мандата Хайнц Фишер сдаде поста. Ако няма нова обжалване на резултатите, новоизбраният президент ще встъпи в длъжност в началото на следващата година.

____________

Още по темата:

Австрия: Възможна е нова дата за президенстките избори

Кандидат-президентската кампания в Австрия навлезе в гореща фаза

След решение на Конституционния съд предстоят нови президентски избори в Австрия

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации