12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРаботещите като лични асистенти в Австрия могат да потърсят информация за правата...

Работещите като лични асистенти в Австрия могат да потърсят информация за правата си и онлайн на български език

-- Реклама --

Personal-AssistantУпражняване на дейността „личен асистент“ с 24-часова заетост в Република Австрия има две възможности: личният асистент да извършва дейността като наето лице или като самостоятелно заето лице – предприемач.

В началото на 2016 г. влезе в сила Наредба № 397 на федералния министър на науката, научните изследвания и икономиката относно професионалните правила и правилата за изпълнение за организацията на предоставянето на персонални грижи. Наредбата е достъпна и на български език и в нея най-общо са регламентирани задълженията на посредниците (лицата, които имат право да се занимават с организацията по предоставянето на персонални грижи), минималните реквизити на договорите за посредничество и тези за създаване на организация.

Според Наредбата „посредник“ е лицето, което има правото да се занимава с организацията по предоставянето на персонални грижи (член 161 от GewO 1994), а „лични асистенти“ са лицата, които имат правото да се занимават с предоставянето на персонални грижи (член 159 от GewO 1994). Дефинирани са и понятията „Договор за създаване на организация“ – договор между посредника и личния асистент и „Договор за посредничество“ – договор между посредника и лицето, нуждаещо се от чужда помощ, или лицето, което сключва договор с посредника в полза на лицето, нуждаещо се от чужда помощ.

От началото на 2017 г. за осъществяването на двете дейности – предоставяне на персонални грижи и посредничество ще се изискват две отделни гевербета. Който има гевербе за обгрижване на хора, издадено преди 10.7.2015 г. и с него има право да извършва посредническа дейност и иска и в бъдеще да извършва и тази дейност, ще трябва да подадете молба до 31.12.2016г.

Наредбата, преведена на български език може да видите ТУК.

За улеснение на гражданите е достъпна и електронна платформа за получаване на съвети онлайн, в която на български език, лица, осъществяващи дейност като лични асистенти, биха могли да получат повече информация относно правата си, отговаряйки на поредица от насочващи въпроси.

Електронната платформа е достъпна ТУК.

 

по информация на Посолство на РБългария в Австрия

______________

Още по темата:

Официално започна проектът за безплатни правни консултации на български език по трудови и социални въпроси към австрийските профсъюзи

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации