33.3 C
Виена
сряда, 29 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияБългария и Австрия ще обменят опит в оценката на работоспособността на хората...

  България и Австрия ще обменят опит в оценката на работоспособността на хората с увреждания

  -- Реклама --
  Ministerstvo na truda
  Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова с австрийския си колега Алоис Щьогер

  Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова е запознала австрийския си колега Алоис Щьогер с концепцията за реформа на медицинска експертиза за оценка на работоспособността у нас, съобщават от пресцентъра на министерството. На срещата във Виена е участвал и заместник-министър Ивайло Иванов.

  Обсъжданите промени предвиждат разделянето на медицинската експертиза от оценката на работоспособността. Ще се преценяват възможностите на хората с увреждания да се върнат на пазара на труда след включване в програми за рехабилитация и преквалификация, е обяснила министър Русинова.

  Министър Щьогер е представил системата за оценка на работоспособността в Австрия и основните мерки за интеграция на хората с увреждания чрез индивидуално финансиране за адаптация на работното място, с проекти за оказване на помощ за квалификация и заетост и предоставяне на личен и домашен асистент.

  Министрите са обсъдили и различни стимули за насърчаване на работодателите да наемат хора с увреждания и са се договорили обмяната на опит по темата между България и Австрия да продължи. Двете страни ще си сътрудничат и в подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

  По време на работната си визита в Австрия министър Русинова е посетила и Център за професионално обучение и професионална рехабилитация, чиято цел е да подпомогне хора, преживели злополука или заболяване, да се възстановят и върнат на работа. Услугите, които звеното предоставя, включват оценка на потребности на всеки клиент. На тази база се изготвя индивидуална програма за обучение, адаптация и възстановяване на физическото и психическото здраве на хората с увреждания.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации