21.5 C
Виена
четвъртък, 30 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоактуалноВръчиха наградите за принос в популяризирането на българската култура и изкуство в...

  Връчиха наградите за принос в популяризирането на българската култура и изкуство в Австрия

  -- Реклама --
  Проф.Румяна Конева
  Проф.Румяна Конева

  По традиция на 24 май директорката на БКИ „Дом Витегнщайн“ проф. Румяна Конева връчи наградите на Министерство на културата заизключителен принос в популяризирането на българската култура и изкуство в Австрия. Това стана на специално тържество, посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в БКИ“Дом Витгенщайн“ във Виена.

  Празничната вечер бе открита с приветствие на извънредния и пълномощен посланик на РБългария в Австрия Н.Пр.Елена Шекерлетова. Слово за значимостта на делото на Кирил и Методий и техните ученици в България прочете проф. Румяна Конева.

  С грамота на Министерство на културата за значителен принос в популяризирането на българската култура и изкуство в Австрия тази година бяха отличени Георги Зюмбюлев, Орлин Димитров, Никола Стефанов, проф.Петър Сивчев и д-р Михаел Мацек.

   Георги Зюмбюлев

  Графичният дизайнер Георги Зюмбюлев е добре познато име сред българската общност във Виена.Творбите му са лесно разпознаваеми със свежите идеи и изненадващите графични решения.
  Георги Зюмбюлев е бил арт директор на различни списания в България, Германия и Австрия, работил е по рекламни проекти и за Катар. Най-голяма популярност му носят плакатите, за които получава редица престижни международни награди.

  Zumbulev

  Георги Зюмбюлев е автор на интернет страницата и месечната брошура на БКИ „Дом Витгенщайн” и от няколко години изготвя покани и рекламни материали за института, създавайки нова визия на българската институцията във виртуалното пространство на Австрия.

  Орлин Димитров

  Завършил е Институт за музикални кадри в София, специалност „Пиано и хорово дирижиране“. Специализирал е в Германия методика на преподаване на кийборд, елeктрически орган, пиано. Има музикална къща и участва в обслужването на концерти – от оперни до мега концерти на стадиони. Той е основен организатор на дните на българската култура в Баден през 2007 г. От години подпомага  ISA Master Сlass  – най-голямата международна лятна академия за изкуства в Европа.

  Орлин Димитров работи постоянно с агенции, които организират културни събития, промотирайки непрекъснато български изпълнители.

  Той редовно подпомага дейността на БКИ „Дом Витгенщайн“ – Виена като организира различни прояви, както и акордира безвъзмездно двата рояла на института.

  Никола Стефанов е магистър по икономика.Той  живее и работи във Виена от март 1966, където следва в Академията за музика и театрално изкуство.

  Активен член на Българската културно-просветена организация ”Кирил и Методий“ във Виена. От основаването на Българската православна църква(1965) във Виена е член на настоятелството като участва безкористно и на собствени разноски в организацията, реализацията и финансирането на всички църковни дела и проекти.

  Проф. Петър Сивчев е художник и реставратор.

  Завършил е Националната художествена академия в София. През 1968  специализира в Италия, а по-късно идва във Виена.

  През годините се занимава  предимно с реставрация като работи основно с виенските галерии „Клевер” и „Ото”. До 2015 г. той реставрира картини, икони, скулптури, дърворезби и т.н. от цяла Европа. Сред най-престижните му работи е участието в реставрациите на двореца Белведере във Виена. Негов проект е печатът на Българската православна църква във Виена, към която се присъединява малко след пристигането си в австрийската столица, а до 2008 г. е и настоятел. Дълги години Петър Сивчев подпомага организационно и финансово българската църква, както и много нуждаещи се българи, особено хора на изкуството.

  Той е дългогодишен  активен член на на Българската културна организация ”Кирил и Методий“.

  Д-р Михаел Мацек е музиковед, изкуствовед, дългогодишен организатор на музикалния фестивал в Залцбург. Многократно е подпомагал български изпълнители и е популяризирал българската музикална култура. Михаел Мацек е приятел на БКИ „Дом Витгенщайн“ – Виена и активно подкрепя неговата дейност.

  Тържеството завърши с концерт на струнен квартет „Хорс“.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации