22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноЕдинственият паметник на български герой в Австрия е на Христо Ботев

Единственият паметник на български герой в Австрия е на Христо Ботев

-- Реклама --

На австрийския професор Ник Тиц дължим бюста на Ботев във ВИП парка на ЮНЕСКО в Голс

Botev140-та годишнина от гибелта на големия български поет и революционер Христо Ботев е повод да се върнем назад във времето и да си припомим някои от неговите завети, останали за поколенията. Актуално и непоносимо вярно звучат писаните от него стихове, с които се обръща към българския народ:

 

Тука се подиграват с имотът ти,
с животът ти,
с трудът ти,
с децата ти
и с най-свещените предмети на твоето човешко съществуване,
а ти мълчиш като риба,
търпиш като вол…

Макар и далеч от родината, българите в Австрия имат възможност да поднесат цветя и да се поклонят пред паметник на Ботев на австрийска земя. Бюстът на революционера се намира във ВИП Парка на ЮНЕСКО в гр. Голс, област Бургенланд , а инициативата за създаването му е на един от най-големите приятели на България в алпийската република – проф. Ник Тиц, който, за съжаление, ни напусна през 2013 г.

Като представител на ЮНЕСКО проф. Тиц често посещавал България и по време на визитите си се запознал с много български художници, музиканти, представители на изкуството. „Тези хора по-късно поканих да гостуват в Австрия в моята галерия „Ин ден Гербгрубен“ в Нойзийдъл ам Зее – разказа преди години проф. Тиц специално за Меланж Булгарен. – Те събудиха интереса ми към българското изкуство и култура.” Но има и още една причина за привързаността му към България и това е проф. Мими Дичева, с която го свързвало повече от 40-годишно приятелство (бел на ред. – българска пианистка и председател на културно-просветната организация „Св. Св. Кирил и Методий“, Виена, която за съжаление ни напусна в началото на 2015 г.).

Поднасяне на цветя пред паметник на Ботев, Голс 6 юни 2014 снимка Красимир Пеков
Поднасяне на цветя пред паметник на Ботев, Голс 6 юни 2014
снимка Красимир Пеков

В края на 90-те години проф. Тиц разбрал за предстоящо посещение на българска делегация в Австрия и решил да направи подарък – бюст на Христо Ботев. Неудовлетворен от получената скулптура, той се обърнал към Куньо Желев, с когото били приятели от 20 години, с молба да извае нова. Българският скулптур се справил много бързо и представил бюст, който проф. Тиц поставил в галерията си в Нойзийдъл ам Зее. По този модел още същата година Куньо Желев създал и 50-килограмовия бронзов паметник, изложен  през 1999 г. по повод 120-годишнина от установяването на българо-австрийските дипломатически отношения във ВИП парка на ЮНЕСКО в Голс.

До смъртта си проф. Тиц поддържа български творци и ги представя в своята галерия – дали това са художници, скултури, инструменталисти, певци – няма значение. „За мен е удоволствие да работя с най-различни хора. Каним ги при нас, даваме им възможност да творят, да направят концерти, изложби и по този начин се запознавам още по-отблизо с българското изкуство.“

Всяка година българи от цяла Австрия и съседните държави се събират в Голс, за да отдадат почит на поета и революционера Христо Ботев.

Тази година тържественото полагане на венци пред паметника ще се състои на 4 юни от 13 ч. За повече информация ТУК

 

Проф.Ник Тиц
Проф.Ник Тиц

Проф. Ник Тиц е роден през 1937 г. в Нойзийдл ам Зее. От 1973 г. ръководи ателие-галерията „Ин ден Гербгрубен“. Има многобройни научни публикации в рамките на дейността си към ЮНЕСКО.

През 2009 година е награден от президента на Република България с орден „Св. св. Кирил и Методий“, първа степен, за големите му заслуги за популяризирането на българската култура и изкуство в Република Австрия

 

 

В Австрия има и други български паметници, но бюстът на Ботев е единственият паметник на конкретна историческа личност. В мемориалния комплекс Маутхаузен, който се намира недалеч от град Линц, паметници или паметни плочи имат всички държави, чиито граждани са намерили смъртта си в бившия нацистки концентрационен лагер. Българският паметник там е дело на проф. Любомир Далчев (скулптор) и арх. Владимир Рангелов и е бил монтиран в мемориалния комплекс през 1975 г.

През 2015 г. бе възстановен паметникът на загиналите български офицери в Балканската и в Първата световна война 1912 – 1918 г.  Той се намира в Централния гробищен парк, Виена, парцел 91.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации