0.5 C
Виена
събота, 2 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Отново рекорден брой безработни

Австрия: Отново рекорден брой безработни

-- Реклама --

490 246 са регистрираните в бюрото по труда в Австрия през януари

arbeitslos_apa726Безработицата през януари се е повишила с 3,7% спрямо предходния месец. Това показват новите данни на Службата по заетостта (AMS) относно броя на търсещите работа в алпийската република. Според новия социален министър Алоис Щьогер от партията на социалистите, засега не може да се говори за обръщане на тази тенденция. Леко позитивните сигнали в икономическата ситуация дава надежда трендът да се промени преди да бъде достигната психологическата граница от половин милион безработни.

Паралелно с увеличаването на незаетите лица, нараства и броят на предлаганите работни места, сочат още данните. В края на януари 2016 г. на трудовата борса е имало 33 431 сободни места или с 45,5% повече спрямо 2015 г.

Най-силно засегнати от безработицата продължават да бъдат чужденците (119 088 или с 10.1% повече) и хората над 50 години, където повишението е с 8.2%.

Добрата новина е, че в сектори като производство на стоки и строителство вече се забелязва, макар и слабо, намаляване на нивата на безработица.

Докато провинциите Тирол и Форлаберг отбелязват спад от съответно 2,3% и 0.8%, Виена води по темпове на покачване на безработицата.

Според социалния министър, за да се промени тази тенденция трябва за в бъдеще да се инвестира повече в общата европейска икономика.

________________

Още по темата:

Макар и с по-бавни темпове безработицата в Австрия ще продължава да расте

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации