2.6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноМеждусрочната ваканция в Австрия винaги е забавна

Междусрочната ваканция в Австрия винaги е забавна

-- Реклама --

Спортен клуб, творчески занимания, кино, а защо не и музей. През ваканцията винаги e забавно и интересно!

Screen Shot 2016-01-31 at 12.53.19Междусрочната ваканция в Австрия е първата заслужена почивка на учениците след Коледа. Особено за четвъртокласниците, на които им предстои раздяла със старите приятели и нови предизвикателства в учебната система, седмицата след раздаването на свидетелствата за завършен срок, е дългоочаквана радост.

Историята на тази ваканция в Австрия води своите корени назад в 1973* година, когато поради първата петролна криза, се налага всички училища да затворят своите врати, за да пестят енергия за отопление. Оттам произлиза и едноименното й име – Energieferien.

Постепенно първоначалната идея да се ограничат енергийните ресурси е изместена от официалната политика на алпийската държава, да подържа и развива местния туризъм. Така междусрочната ваканция е популярна, като време за зимни спортове и планински туризъм. За да се ограничи претоварването на планинските курорти, времето за отдих на учениците, е разделено в 3 седмици от края на януари обикновено до средата на февруари в различните области в страната. Това означава, че първи се радват на своите свободни дни децата от Wien и Niederösterreich (30.01-07.02.2016), следвани от Burgenland, Kärnten, Salzburg и Tirol (06.02 – 14.02.2016), накрая идва ред на Oberösterreich, Steiermark и Vorarlberg (13.02. – 21.02.2016).

Screen Shot 2016-01-31 at 13.03.48Какво да правя през ваканцията във Виена?

Спортен клуб, творчески занимания, кино, а защо не и музей. Малчуганите от Виена решили да заместят ските с нещо друго, ще бъдат отново забавлявани от wienXtra** (занимание през ваканцията), които успяват да организират едно изпълнено с приключения ежедневие, докато мама и татко са на работа. Ваканционият паспорт (Semestar-Pass), пълен с инициативи за свободното време, повечето от които безплатни или намалени, се раздава предварително във всички виенски училища. Информационният център при музейния комплекс MuseumsQuartier, който е отворен всеки ден, с изключение на понеделник, очаква своите малки гости.

Screen Shot 2016-01-31 at 13.06.37За повече информация:

www.wienxtra.at

 

 

 

*Петролната криза от 1973 започва, когато членове на ОАРЕС (арабските страни членки на ОПЕК плюс Египет, Сирия и Тунис) налагат петролно ембарго. Същата година, Египет и Сирия, с подкрепата на други арабски страни нападат Израел. Арабските държави застават на страната на Сирия и Египет и обявяват петролно ембарго спрямо САЩ и други държави, които подкрепят Израел в този конфликт. Това е първата петролна криза, по време на която цената на барел се покачва поне четири пъти в рамките на няколко месеца и постепенно засяга и много други държави, които не участват пряко в конфликта. През 1970 година САЩ достига до връхната си точка в производството на петрол. Това се счита за една от причините за пораждащата се петролна криза. Ембаргото продължава до март 1974 година. Голяма част от засегнатите икономики приемат рестрикции в консумацията на електричество. Поставя се началото на нова страница в международните търговски и енергийни отношения. Арабските страни разбират, че петролът им може да се използва като политическо и икономическо оръжие срещу нациите, зависещи от доставките.

** wienXtraПрограма за зимната, междусрочната и лятната ваканция за всички деца, които прекарват ваканциите си във Виена. Мероприятията са с голямо намаление или безплатни!

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации