5.3 C
Виена
сряда, 24 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияБългарският парламент гласува за въвеждане на електронния вот

Българският парламент гласува за въвеждане на електронния вот

-- Реклама --

Електронно гласуванеСъс 136 гласа „за“, 56 „против“ и без въздържали се депутатите подкрепиха въвеждането на електронното гласуване, след като обсъдиха въпроса на референдума от 25 октомври 2015 г., в който 1 883 411 души гласуваха с „да“ за въвеждане на електронния вот.

Въвеждането на електронно гласуване бе подкрепено от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ и БДЦ, а против бяха – Патриотичният фронт, „Атака“ и БСП.

Взетото решение предвижда подкрепа за електронния вот при разписани законови гаранции за тайната на вота, гражданския контрол върху изборния процес и сигурността на информационните системи.

Проекторешението предвижда до 29 февруари правната комисия да одобри на първо четене промени в Изборния кодекс, включително и за въвеждане на електронния вот, а до 30 април – да бъдат приети и на второ гласуване.

Депутатите отхвърлиха предложение на депутата от Патриотичния фронт Искрен Веселинов да се запише в декларацията, че дистанционното електронно гласуване ще се въвежда поетапно, като първият етап да е насочен към страни в Европейския съюз.

Народното събрание не прие предложението на депутата от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов да се добави в документи, че до края на май 2016 Народното събрание трябва да гласува окончателно измененията в Изборния кодекс, включително за поетапно въвеждане на електронното гласуване.

Според някои експерти реално можем да очакваме въвеждане на електронното гласуване не по-рано от 2018 г.

На проведения на 25 октомври национален референдум в избирателните секции в Австрия бяха подадени общо 1015 действителни бюлетини. От тях 934 гласоподаватели казаха категорично „Да“ на електронното гласуване.  С „Не“ са гласуваха 81 човека. Общо 7 бяхаа недействителните бюлетини.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации