21.5 C
Виена
четвъртък, 30 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоБългарияБългарският парламент гласува за въвеждане на електронния вот

  Българският парламент гласува за въвеждане на електронния вот

  -- Реклама --

  Електронно гласуванеСъс 136 гласа „за“, 56 „против“ и без въздържали се депутатите подкрепиха въвеждането на електронното гласуване, след като обсъдиха въпроса на референдума от 25 октомври 2015 г., в който 1 883 411 души гласуваха с „да“ за въвеждане на електронния вот.

  Въвеждането на електронно гласуване бе подкрепено от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ и БДЦ, а против бяха – Патриотичният фронт, „Атака“ и БСП.

  Взетото решение предвижда подкрепа за електронния вот при разписани законови гаранции за тайната на вота, гражданския контрол върху изборния процес и сигурността на информационните системи.

  Проекторешението предвижда до 29 февруари правната комисия да одобри на първо четене промени в Изборния кодекс, включително и за въвеждане на електронния вот, а до 30 април – да бъдат приети и на второ гласуване.

  Депутатите отхвърлиха предложение на депутата от Патриотичния фронт Искрен Веселинов да се запише в декларацията, че дистанционното електронно гласуване ще се въвежда поетапно, като първият етап да е насочен към страни в Европейския съюз.

  Народното събрание не прие предложението на депутата от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов да се добави в документи, че до края на май 2016 Народното събрание трябва да гласува окончателно измененията в Изборния кодекс, включително за поетапно въвеждане на електронното гласуване.

  Според някои експерти реално можем да очакваме въвеждане на електронното гласуване не по-рано от 2018 г.

  На проведения на 25 октомври национален референдум в избирателните секции в Австрия бяха подадени общо 1015 действителни бюлетини. От тях 934 гласоподаватели казаха категорично „Да“ на електронното гласуване.  С „Не“ са гласуваха 81 човека. Общо 7 бяхаа недействителните бюлетини.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации