22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСпоред австрийския посланик моментът не е подходящ България да настоява за влизане...

Според австрийския посланик моментът не е подходящ България да настоява за влизане в Шенген

-- Реклама --
Роланд Хаузер снимка Hopi-Media
Роланд Хаузер
снимка Hopi-Media

Очакват се промени в Шенгенското споразумение и затова на този етап е добре България да изчака с поставянето на въпроса за присъединяването й към зоната, свободна от граничен контрол, заяви в интервю в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ посланикът на Австрия у нас Роланд Хаузер.

Според него Шенгенското споразумение в момента е подложено на сериозно изпитание. В рамките на Шенгенската зона се издигат огради, въведен е отново контролът по границите. Европейската комисия сериозно обмисля промени в тази насока. „Така че не смятам, че сега е моментът за България да настоява за това членство. Бъдещето на Шенгенското споразумение не е ясно, но със сигурност ще претърпи сериозни промени. Така, че България ще трябва отново да изчака. И когато се очертаие новата рамка на Шенген, да постави своето членство на дневен ред. А аз съм сигурен, че и тогава Австрия ще подкрепи България“, подчерта австрийският посланик пред БНР.
В интервюто бе засегната и темата за бежанците. „Вече е пределно ясно, че нито една страна, засегната от бежанската вълна, не е в състояние да се справи сама с проблема. Може да има само общоевропейско решение, а това означава солидарност“, отбеляза посланик Хаузер:

Идеята на Австрия като една сравнително малка страна, но която внася по-голяма сума в бюджета на Европейския съюз (ЕС), отколкото получава като субсидии, е чрез конкретната инициатива за прием на бежанци от Турция да апелира към основната ценност на ЕС – солидарността.
Дипломатът изтъкна, че Европейският съюз е изправен със сигурност пред едно от най-големите изпитания от създаването си, а именно бежанската вълна, но и че той винаги е успявал да намери правилното решение:

Бежанската вълна не може да продължава да приижда с това темпо – изходът от тази ситуация преминава през разрешаването на конфликта в Сирия и Ирак, който естествено ще отнеме време, но минава и през изграждането на зони за сигурност, на горещи точки за първична регистрация на бежанците и тяхното разпределение , както и през сигурна защита на външните граници на ЕС.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации