2.2 C
Виена
сряда, 29 ноември, 2023
spot_img
НачалоисторияС поредица от инициативи и във Виена отбелязваме 100-годишнината от Първата световна...

С поредица от инициативи и във Виена отбелязваме 100-годишнината от Първата световна война

-- Реклама --

Wittgenstein1На 21 октомври от 19.00 часа в галерията на Българския културен институт във Виена „Дом Витгенщайн“ ще бъде открита излoжбaтa „Първата световна война в картините на българските художници“.

Тя представя 44 художествени произведения – акварел, маслени бои и графика, завещани ни от изтъкнатите  майстори на четката Александър Жендов, Александър Мутафов, Борис Денев, Владимир Димитров –Майстора, Георги Евстатиев,  Георги Машев, Димитър Гюдженов, Константин Щъркелов, Никола Кожухаров, Никола Танев, Панайот Христов (Сирак Скитник), Петър Морозов, Симеон Велков, Станьо Стаматов, Цено Тодоров, Яким Банчев. Някои от художниците са били и участници във военните действия и са пренесли преките си впечатления от фронта в своите платна. Картините ще могат да бъдат разгледани от публиката до 11 ноември 2015 г.

В произведенията им изкуството в България за първи път пряко се сблъсква с ужаса и болката на ранените, мъката на сираците, бежанците, майките, оплакващи своите незавърнали се синове, и с разрушенията – материални, морални, психологически. Творбите им противопоставят „трясъка на безсмъртните победи“ на човешкия порив за съхранение на живота и представят разказа за цената на войната.

Откриването на изложбата е част от програмата на международната конференция „Войната на Балканите. 100 години от влизането на България в Първата световна война“, която ще се проведе от 22 до 23 октомври в БКИ „Дом Витгенщайн“ (Паркгасе 18, 1030 Виена).

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации