10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрия100 грама сладки вече и във Виена

100 грама сладки вече и във Виена

-- Реклама --

В света на фините изкушения 100 грама никога не са достатъчно

Текст Елица Ценова
100 grama 5Съблазнителни петифури, плодови пайове, карамелени тарти, еклери, шоколадови бонбони, кремове – ванилов, лимонов, лешников, мока… Целият този разкош се е кротнал блажено във витрината, докато цветните макарони аристократично са заели рафтовете. Ако човек успее да вдигне поглед, ще срещне ваниловите сладки, надничащи от симпатични стъклени купи и чекмадженца на стената. Не е никак безопасно да се поглежда и встрани, защото на кокетни бели маси са се разположили всевъзможни хелуински черепи, вампири и тикви, които въпреки свирепия си вид, подсказват, че имат вкус на меденка, от онези с истински мед и канела. И да, изящните и невероятно вкусни сладкиши на софийската работилница „100 грама сладки” вече са във Виена.

100 grama 7

София-Виена

След повече от 15 години опит в сладкарския бизнес и осем успешни сладкарници в София собственичката Светлана Тимева решава да се пробва на европейския пазар. Изборът се пада на  Виена най-вече, защото тук среща художничката Адриана Гълъбова и успява да я убеди, че между създаването на керамични украшения и продажбата на сладкиши няма голяма разлика. Двете си допадат по ентусиазъм, кураж и любов към красивото и се хващат на работа. Резултатът е „100 grammes de sucre” – изискан салон за сладки изкушения, който отвори врати само преди няколко дни в Стария Хийтцинг.

100 grama

В центъра на светлото помещение е онази съблазнителна изкусително привличаща сетивата витрина, за която стана дума в началото. Компания й правят само 3-4 масички – колкото да опитате някой сладкиш с глътка френско кафе и да решите от коя вкусна красота да вземете за вкъщи. „Знаем, че Виена е град с традиции в кулинарното изкуство и затова в никакъв случай не предизвикваме виеначани, напротив – отнасяме се с уважение към тяхното сладкарско майсторство”, казва Росица Христова, управител на „100 грама сладки”. Нейният екип е убеден, че в космополитен град като австрийската столица има място за всякакви вкусове, включително и за сладкишите на българската фирма.

Да изядеш произведение на изкуството

Вкусните изкушения са приготвени по стари френски, руски, чешки, немски и италиански рецепти с истински продукти и без консерванти. Деликатният и нежен вкус на глазурата се постига с най-висококачествения белгийски шоколад „Бари Калебо”, а всички ядки, оригинални алкохоли, свежи плодове са внимателно подбрани.

100 grama 4

Обучените във Франция сладкари изработват сладкишите почти изцяло ръчно. Най-много време отнема украсата, за която се грижат между 8 и 10 декоратора, завършили Художествената академия. Така всяка празнична торта или дори петифура се превръща в истинско произведение на изкуството. „Тук има много ръчен труд – всеки детайл трябва да се пипне на ръка – точно, както при любимата ми керамика”, разказва Адриана Гълъбова. Тя се грижи всичко в салона да бъде на място и с увлечение обяснява на клиентите съставките на всяка паста или ръчно изработен бонбон. „Личният контакт с хората е много важен, защото ние не продаваме просто сладкарски произведения, а и преживявания. Важно е човекът насреща да усети с каква грижа и любов е създаден всеки продукт и да се почувства специален.”

100 grama 6

Тя няма никакви притеснения относно бъдещето на бизнеса и вярва, че виенчани и гости на столицата бързо ще оценят качествата на произведените в България сладкиши. В каталога на „100 grammes de sucre”, освен торти за всеки празник, всеки може да поръча фини хапки от кетъринг предложенията, бърза и изискана храна за офис партита, вкусни и красиво опаковани подаръци за празници.

И макар че салонът е отворен едва от няколко дни, вече се вижда, че създадените по френски „кройки” десерти, печелят сърцата и стомасите на любителите на изтънчени сладости.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации