8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоArtikel auf DeutschГлавният игумен на манастира Клостернойбург прелат Баковски: Любовта е началото на всичко

Главният игумен на манастира Клостернойбург прелат Баковски: Любовта е началото на всичко

-- Реклама --

Prälat Backovsky: Die Liebe ist der Anfang von Allem

Für den deutschen Text scrollen Sie nach unten

Задачата на църквата е да се ангажира позитивно в развитието на държавата

 Интервю Нели Кайл

Прелат Бернхард Херман Баковски, пръв игумен на международната конфедерация на Ордена на Блажени Августин, Генерален игумен на Австрийската конфедерация на Ордена на Блажений Августин, 66-и игумен на Августинския мъжки манастир Клостернойбург снимка Меланж Булгарен
Прелат Бернхард Херман Баковски, пръв игумен на международната конфедерация на Ордена на Блажени Августин, Генерален игумен на Австрийската конфедерация на Ордена на Блажений Августин, 66-и игумен на Августинския мъжки манастир Клостернойбург
снимка Меланж Булгарен

Изключително благ, усмихнат и добронамерен прелат Баковски прие екипа на Меланж Булгарен в работния си кабинет в манастира Клостернойбург. В непринудена атмосфера разговаряхме за връзките му с България, за ролята на църквата, бежанците и силата на любовта.  Висшият духовник е убеден, че само непознатото плаши и затова хората трябва да се смесват и опознават. Днес имаме нужда от повече собствена съвест и отговорност, а най-важните духовни напътствия са заложени в Библията – книга, към която трябва по-често да се обръщаме за съвет.

Прелат Баковски, наскоро Вие бяхте награден с медал за принос в развитието на българо-австрийските връзки. Какво Ви свързва с България?

Свързващото с България – обичам да казвам съседна България – е съвсем естествено Дунав. Преди промяната, в началото 90-те години, гледах по реката големите кораби от България. Разпознавах ги по българския флаг. С промяната дойде едно ново политическо, икономическо и културно движение. То създаде  възможност за обмен, за възобновяване на контакта, опознаване на културата и разширяване на хоризонта. Така хората се смесват, както при игра на карти.

Миналата година имахте важна роля в организацията на празничните събития, свързани с 135-годишнина от установяването на дипломатически отношения между Австрия и България. Как се разви този личен контакт?

Сътрудничеството ни функционира прекрасно. Контактът започна през 2000г., на прелома на хилядолетието. Тогава българският хор пя при вечерна служба в църквата на манастира. Какво преживяване! Като светкавица, която осветява пейзажа за секунди. Тогава реших: това трябва да го запомня. Такива неща са като вдъхновение, като откритие, което човек прави. Това са тези символи, импулси, които подтикват и казват, че започнатото трябва да продължи.

Чрез организацията “Конкордия социални проекти” манастирът Клостернойбург помага на изоставени деца в България, Румъния и Молдова. Как започна този проект през 2008?

Като манастир ние имаме също и социална задача. Добре е да погледнем извън собствената си чиния. При това е важно да се знае къде отиват даренията.

Свързващият човек в този случай беше и все още е Георг Шпоршил. Той е познат в Австрия, защото беше свещеник и е активен в социалната област. Той и неговите помощници са посветени на това, децата да не останат на улицата и поддържат специална програма за България, Румъния и Молдова. Благодарение на убедителна кампния успяхме да покажем на държавните институции как се прави това. В големите домове, човек не може да се посвети на децата, когато няма необходимите хора. Но в малки групи това се получва.

Как се промениха условията в България през тези седем години? 

Има голям напредък, но една поговорка казва: Рим не е построен за един ден. Всяко нещо има нужда от време. Когато готвите нещо, и то има нужда от време, докато стане готово за ядене. Новото структуриране на обществото също се нуждае от време. Промените трябва да се оценяват със спокоен поглед. Нужно е да се даде време на хората и да се окуражават. Не може да бягаш нагоре по планината, защото няма да ти стигне въздух. Трябва да се подходи обмислено към собствената енергия и тогава може да се достигне върхът.

Манастирът Клостернойбург, входът към работните помещения снимка Меланж Булгарен
Манастирът Клостернойбург, входът към работните помещения на монасите
снимка Меланж Булгарен

Как се води една толкова голяма и важна институция като девет вековния манастир Колстернойбург? Трудно ли е понякога да се съчетае административната с духовната работа?

Много е разнообразно, нека да кажа така. В днешно време имаме нужда от специализирани хора за администрацията. Хора, които са учили в университет или в специални семинари. Човек може и сам да развива идеи, но те имат нужда от изпълнение. И тогава трябва да бъдат на разположение съответните хора. Имаме отговорник за гората, за лова, за лозята и избата, и още за плода за натурален сок, за култура, библиотека и архив. Имаме снабдител, а също и един отговорник за гостите.

Задачата, която манастирът има още от неговия създател Леополд III, е свързана с духовната ни функция. Нашите събратими обгрижват жителите на енориите във Виена и Долна Австрия.За това планиране също не съм сам, а работя заедно с избрания Капителски съвет и с моите представители.

Клостернойбург е единственият специализиран в лозарството манастир в Австрия, който произвежда сам вино. Защо други манастири са се отказали от тази задача и предстои ли това в Клостернойбург?

Не. Искаме да се придържаме към тази 9-вековна традиция. В хрониката се казва, че при освещаването на манастирската църква се е пило собствено вино. По-рано е имало църква, която е била посветена на Богородица. Още през 1108г. е записано, че хората са правили дарения от лозята на църквата. Виното е било важно растение и напитка за всекидневна употреба. То не е било толкова силно колкото днес, иначе нямаше да могат да работят. Казва се също, че при големия пожар в манастира, след като водата за гасене свършва, ценните емайлирани плочи са изгасени и спасени с вино. Това принадлежи към историята на манастира. Така виното е тясно свързано със съществуването му.

снимка Меланж Булгарен
снимка Меланж Булгарен

Каква е според Вас ролята на църквата в живота на днешното семейство?

Бундесканцлерът Меркел показа голяма смелост в едно изказване: тя съветва хората да погледнат в Библията и да я четат. И по-често да ходят на църква, защото там може да се намерят отговори. Възхитих се на това. Тя привнесе нещо, което дълги години липсваше. Задачата на църквата е да се ангажира позитивно в голямата общност на една държава. Не партийно-политически, а да се подкрепят политиците в техните усилия да правят най-доброто за хората, за които са всъщност на съответния пост. И така да бъдат в една и съща лодка. Наша задача е също да съпровождаме семействата в техните трудности. Има психически трудности, отчаяние, душевни терзания, а също и финансови проблеми. Жените трябва в днешно време да съчетават професия и семейство в трудни условия. Цялото равнопостовяне е нещо хубаво, но въпреки всичко жените имат като майки допълнителнителен товар. Задача на църквата е да подкрепя жените, душевно и психически с институциите, с които разполага, за да не са оставени сами.

Папа Францискус въведе понятието “глобализация на безразличието”. Каква е причината за глобализираната липса на състрадание и любов?

Това е същата критика, която бундесканцлерът Меркел потвърди. Социалната държава е прекрасна, наистина добра, но има нужда и от собствено знание и съвест. Отношението “Това ще го направи някои” води до безразличие, до неучастие. Важна е собствената отговорност, това има предвид и папата. А отговорността е свързана с личната съвест. Не можем непрекъснато да разчитаме, че някой друг ще дойде и ще направи необходимото. Към това призовава папата и бундесканцлерът Меркел. Това го има и в Библията и не може да се изтрие.

Тогава трябва да поглеждаме по-често към Библията…

Какво има вътре в Библията? Това е една всеобхватна мъдрост и сбирка от опити и от хора с различни култури. Може да се живее по различен начин, да се вегетира също. На немски може да се направи следната игра на думи. Имаме думата “Leben” (“живот”) и когато прибавим като подправка едно “и”, на немски се получава нова дума: Lieben (“Любов”). Любовта е като голям букет цветя, може да означава различни неща. Живот без Любов е вегетирине. И това го има също в Библията.

Прелат Баковски срепортера на Меланж Булгарен Нели Кайл в работния си кабинет
Прелат Баковски в работния си кабинет с репортера на Меланж Булгарен Нели Кайл

Може ли да се каже, че любовта е най-важната дума?

Да, любовта е началото на всичко, както и Бог. Всеки от нас има заложбата за любов. Това е един подарък. И всеки подарък, всеки дар е в същото време и задача: Какво да направя с това? Това се отнася и към дара за способността да обичаме. Имаме любовта на жената и мъжа, това го разбира човек. Но как се отнасям с хората, които са около мен? Пише го в десетте божи заповеди: Обичай ближния си така, както себе си. Когато човек сам не се приема, тогава той страда от собствения си живот и тогава има нужда от специална помощ.

Трябва сам да се приемаш. Чак тогава може да споделяш с други. Като тези доброволци, които спонтанно отиват при бежанците на Вестбанхоф с всичко, което имат и без което могат да продължат. Те без особени трудности са се отказали от дрехи или някаква сума, за да помогнат на хора, които не познават. И това е най-важното.

Визитка: Прелат Бернхард Херман Баковски е роден през 1943 г. във Виена. През 1961 г. той е приет заедно със своя брат Фердинанд в манастира Клостернойбург и получава монашеското име Бернхард. Целият му жизнен и професионален път е свързан с Клостернойбург и манастира. На 14 декември 1995 г. той е избран за 66-я генерален игумен на манастира, а от 19 октомври 2010 г.  е генерален игумен на международната Конфедерация на Ордена на Блажений Августин. Като игумен на един от най-старите и големи манастири в Австрия прелат Баковски провежда редица реформи, чрез които осигурява средства за основния ремонт на сградния фонд. Отбелязал своята 900-годишнина през 2014 г. , манастирът е сред най-влиятелните и авторитетни  институции не само в провинция Долна Австрия, но и в цялата страна.

 

Die Liebe ist der Anfang von Allem

Ein Gespräch mit Prälat Backovsky über Bulgarien, Kultur und Werte in der heutigen Welt

Interview Nelly Kail

Prälat Bernhard Hermann Backovsky Can. Reg.  Abtprimas der internationalen Konföderation der Augustiner Chorherren Generalabt der österreichischen Kongregation der Augustiner Chorherren 66. Propst des Augustiner Chorherrenstiftes Klosterneuburg Foto Melange Bulgaren
Prälat Bernhard Hermann Backovsky Can. Reg.
Abtprimas der internationalen Konföderation der Augustiner Chorherren
Generalabt der österreichischen Kongregation der Augustiner Chorherren
66. Propst des Augustiner Chorherrenstiftes Klosterneuburg
Foto Melange Bulgaren

Was verbindet Sie mit Bulgarien?

Das Verbindende zu Bulgarien – ich sage gerne Nachbarland Bulgarien – ist ganz natürlich die Donau. Ich konnte vor der Wende die großen Schiffe aus Bulgarien sehen. Ich habe die bulgarische Flagge erkannt. Mit der Wende kam politisch, wirtschaftlich und kulturell eine neue Bewegung zustande. Eine Möglichkeit zum Austausch, eine Möglichkeit, wieder Kontakt aufnehmen zu können und die Kultur kennen zu lernen, damit der Horizont erweitert wird.

Der kulturelle Austausch ist sehr wichtig. Da werden die Menschen durchgemischt, wie beim Kartenspiel.

Sie haben voriges Jahr eine wichtige Rolle bei den Festlichkeiten rund um das Jubiläum der diplomatischen Beziehungen zwischen Österreich und Bulgarien gespielt. Wie hat sich dieser persönliche Kontakt entwickelt? 

Die Zusammenarbeit hat wunderbar funktioniert. Was die Pressetätigkeit und die diplomatischen Kreise betrifft, da ist alles eine eigene Sprache und eine eigene Zeremonie und ein eigenes Protokoll. Gott sei Dank haben wir einen Mitbruder – Mitbruder Nicolaus – der das auch gelernt hat. Begonnen hat der Kontakt im Jahr 2000, an der Wende des Jahrtausends. Da hat der bulgarische Chor bei einem Gottesdienst in der Vesper in der Stiftskirche gesungen. Das war ein Erlebnis! Es war wie ein Paukenschlag, wie ein Blitz, der für Sekunden die Landschaft erhellt. Da habe ich beschlossen: das muss ich mir merken. Solche Dinge sind wie Initialzündungen, wie eine Erfindung, die ein Mensch macht. Das sind diese Anregungen, diese Impulse, die drängen: das muss weiter gehen.

Das Stift Klosterneuburg unterstützt die Organisation Concordia Sozialprojekte in ihrem sozialen Engagement für verlassene Kinder in Bulgarien, Rumänien und der Republik Moldau. Wie war der Anfang dieses Projektes im Jahr 2008?

Wir haben aber auch einen Stiftungsauftrag auf der sozialer Seite, über den eigenen Tellerrand zu schauen. Wichtig ist dabei, dass nicht der Eindruck entsteht: Da wird gespendet und gestiftet, aber wo geht das hin? Ist es eine Postkastenfirma? Der Verbindungsmann war und ist noch immer Georg Sporschill. Den kannte man sehr gut hier im Land, weil er hier als Pfarrer und auch im sozialen Bereich tätig war. Er steht dafür mit seinen HelferInnen, dass die Kinder nicht auf der Straße bleiben oder verkommen. So kamen wir auf dieses Kinderprogramm, das er in Bulgarien, Rumänien und der Republik Moldau hat. Dort ist es dank seiner Überzeugungsarbeit gelungen, den staatlichen Stellen zu zeigen, wie man das macht. In Massenheimen, kann man sich den Kindern nicht widmen, wenn man nicht die nötigen Leute hat. Aber in kleinen Gruppen geht das. So kamen wir dazu.

Was hat sich in Bulgarien an den Rahmenbedingungen in diesen 7 Jahren geändert?

Das sind ganz große Fortschritte, aber ein Sprichwort heißt: Rom ist nicht in einem Tag erbaut worden. Es braucht alles seine Zeit. Wenn Sie etwas kochen, braucht das auch seine Zeit, bis es zum Essen ist. Auch die neue Strukturierung der demokratischen Gesellschaft braucht Zeit. Mit ruhigem Blick sieht man das. Man muss den Menschen Zeit lassen und ihnen Mut zusprechen. Das braucht es einfach. Man kann auf einen Berg nicht hinauf rennen, sonst geht einem die Luft aus. Man muss sachte mit der eigenen Energie umgehen, und dann erreicht man den Gipfel.

P1150067 (600 x 450)

Wie leitet man eine so große und wichtige Institution wie das neunhundert Jahre alte Stift Klosterneuburg? Ist es manchmal schwierig, die Administration mit dem Spirituellen zu verbinden?

Es ist ganz abwechslungsreich, sage ich einmal. Zur Verwaltung braucht es heute Fachkräfte. Menschen, die das an der Universität oder in Spezialseminaren gelernt haben. Alleine kann man Ideen entwickeln, aber dann brauchen sie Durchführung. Und es müssen schon die Betreffenden vorhanden sein. Wir haben einen Verantwortlichen für Wald, einen für Forst und Jagd, für Weingärten und den Weinkeller, dann Obst für Naturapfelsaft, dann Kultur, Bibliothek und Archiv. Da gibt es auch den, der verantwortlich ist, dass für die Mitbrüder gesorgt wird, die da leben, und einen, der für Gäste zuständig ist. Und dann kommt das Spirituelle. Das ist natürlich die Stiftung, der Auftrag, den wir von Leopold III haben. Wir haben Pfarreien, und die werden von Mitbrüdern in Wien und Niederösterreich betreut. Für diese Planungen bin ich auch nicht allein, sondern arbeite mit dem gewählten Kapitelrat und mit meinen Vertretern zusammen.

Das Stift hat neunhundert Jahre Erfahrung im Weinbau. Es ist das einzige Stiftsweingut Österreichs, das alle Schritte der Weinproduktion noch selbst durchführt. Warum haben andere Klöster diese Aufgabe abgegeben und ist das auch in Klosterneuburg absehbar?

Nein. Wir wollen daran festhalten. Es heißt ja in der Chronik, bei der Einweihung der Stiftskirche hat man eigenen Wein getrunken. Es gab ja früher schon eine Kirche, die war der Mutter Gottes geweiht. Schon im Jahr 1108 hat man festgehalten, dass man der Kirche Schenkungen von Weingärten gemacht hat. Der Wein war ein wichtiges Gewächs und ein Getränk für den täglichen Gebrauch. Er war nicht so stark wie heute, sonst hätten sie ja damals nicht arbeiten können. Und es wird auch berichtet, dass die wertvollen Emailtafeln beim großen Kirchenbrand, nachdem das Löschwasser ausging, mit Wein gelöscht und gerettet wurden. Das gehört jetzt zur Geschichte des Hauses. Daher ist der Wein mit der Existenz dieses Hauses engstens verbunden.

Prälat Bernhard Hermann Backovsky Can. Reg.  Abtprimas der internationalen Konföderation der Augustiner Chorherren Generalabt der österreichischen Kongregation der Augustiner Chorherren, 66. Propst des Augustiner Chorherrenstiftes Klosterneuburg  Foto Melange Bulgaren
Prälat Bernhard Hermann Backovsky Can. Reg. Abtprimas der internationalen Konföderation der Augustiner Chorherren
Generalabt der österreichischen Kongregation der Augustiner Chorherren, 66. Propst des Augustiner Chorherrenstiftes Klosterneuburg
Foto Melange Bulgaren

Was ist, Ihrer Meinung nach, die Rolle der Kirche in der heutigen Familie?

Bundeskanzlerin Merkel hat in einer Stellungnahme zu dieser Situation großen Mut bewiesen: sie rät den Leuten, sie sollen doch in die Bibel hineinschauen und darin lesen. Und sie sollen öfters in die Kirche, dann kann man dort Antworten finden. Ich habe das bewundert. Sie hat doch etwas hineingebracht, was man schon Jahre lang vermisst hat. Die Aufgabe der Kirche ist es in der großen Gemeinschaft eines Staates, sich positiv zu beteiligen. Nicht parteipolitisch, das wissen wir, das war furchtbar in unserem Land. Aber die Politiker zu unterstützen, in ihren politischen Bestrebungen, für die Menschen, für die sie da sind, das Beste zu tun. Und damit in einem gemeinsamen Boot zu sein. Und natürlich die Familien zu begleiten, in ihren Nöten, auch bei uns in diesem Land. Es gibt geistige Not, Verzweiflung, seelische Not und auch finanzielle Not. Die Frauen müssen heute oft unter schwierigen Bedingungen Beruf und Familie vereinbaren. Die ganze Gleichberechtigung, das ist schön, aber trotz allem haben die Frauen als Mütter eine Mehrbelastung. Es ist Aufgabe der Kirche, geistlich und psychisch mit den Einrichtungen, die sie hat, die Frauen zu unterstützen, damit sie nicht allein gelassen werden.

 Papst Franziskus hat den Begriff „Globalisierung der Gleichgültigkeit“ geprägt. Was ist der Grund für den globalisierten Mangel an Mitgefühl und Liebe?

Das ist genau die Kerbe, in die die Bundeskanzlerin Angelika Merkel geschlagen hat. Der soziale Wohlfahrtstaat ist wunderbar, wirklich gut, aber er braucht auch das persönliche Wissen und Gewissen. Die Einstellung „Das wird schon wer machen“ führt zur Gleichgültigkeit, zum Unbeteiligt-sein. Wichtig ist die Eigenverantwortung, das meint auch der Papst. Ich kann mich nicht mit jedem Schritt und Tritt verlassen: da wird schon jemand kommen, der das macht. Und die Eigenverantwortung hängt mit dem persönlichen Gewissen zusammen. Zu diesem ruft der Papst auf, und die Frau Bundeskanzler. Das steht auch in der Bibel. Das kann man nicht ausradieren.

Prälat Backovsky  mit Nelly Kail
Prälat Backovsky mit journalistin von Melange Bulgaren Nelly Kail         Foto Melange Bulgaren

Dann müssen wir öfter in die Bibel schauen…

Was ist in der Bibel drinnen? Das ist eine ungemeine Lebensweisheit und Sammlung von Erfahrungen, von Menschen verschiedenster Kulturen. Leben kann man so und so, vegetieren auch. Im Deutschen kann man ein Wortspiel machen. Man hat das Wort „Leben“ und wie ein Gewürz gibt man ein „i“ dazu, und in der deutschen Sprache entsteht ein neues Wort: Lieben. Liebe ist wie ein großer Blumenstrauß, es kann ganz Verschiedenes sein. Leben ohne Liebe, das ist Vegetieren. Und das steht auch in der Bibel.

Kann man sagen, dass die Liebe das wichtigste Wort ist?

Ja, Liebe ist der Anfang von Allem, wie Gott selber. Die Veranlagung zur Liebe hat jede und jeder von uns. Das ist ein Geschenk. Und jedes Geschenk, jede Gabe, ist zugleich eine Aufgabe: Was mache ich damit? So verhält es sich auch mit der Gabe der Liebesfähigkeit. Da ist die Liebe von Frau und Mann, das versteht der Mensch. Und wie gehe ich jetzt aber mit den Menschen um, die um mich herum sind? Da heißt es: Du sollst den Nächsten lieben wie dich selbst. Wenn man sich nicht selbst bejaht, dann leidet man unter seinem Leben, dann braucht man Begleitung und Medizin. Du sollst den Nächsten lieben wie dich selbst, das steht schon im Dekalog, im Buch Moses. Du musst dich selbst bejahen. Dann kannst du mit anderen teilen. Wie jene, die ad hoc sagen: ich fahre jetzt zum Westbahnhof mit all dem, was ich habe und was ich wirklich entbehren kann. Oder ich habe solche Dinge nicht, aber ich kann ohne Weiteres auf fünfzig Euro oder wieviel auch immer verzichten. Für die Menschen – ich kenne sie nicht, ich werde sie wahrscheinlich nie mehr sehen, aber Hauptsache, dass ihnen geholfen ist.

 

Lebenslauf  von Prälat Bernhard Hermann Backovsky Can. Reg.  Abtprimas der internationalen Konföderation der Augustiner Chorherren Generalabt der österreichischen Kongregation der Augustiner Chorherren, 66. Propst des Augustiner Chorherrenstiftes Klosterneuburg

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации