12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоМеланжЗоологическата градина в Шонбрун отново е най-добрата в Европа

Зоологическата градина в Шонбрун отново е най-добрата в Европа

-- Реклама --

зоологическа градина Шьонбрун, ВиенаВиенската зоологическа градина отново е най-добрата в Европа. След 2008, 2010 и 2012 г. за 4-ти пореден път английският специалист Антъни Шеридънтя я постави на чело в престижната класация, оставяйки на второ място зоопарка в Лайпциг, а на трето – този  в Цюрих. Проучването обхваща 113 зоологически градини в 28 европейски държави като резултатите се обявяват на всеки две години.

Зоологическата градина, разположена в парка на двореца Шонбрун, е получила много високи оценки във всички 40 категории като защита на видовете, условия за живот на животните, разнообразие, брой на посетителите и др. Обширният парк впечатлява и с цялостната си среда и атмосфера и не напразно е любимо място не само на виенчани, но и на много туристи.

Открита през 1752 г.  от съпруга на Мария Терезия император Франц I, виенската зоологическа градина е най-старата в света През 1906 г. за първи път специалисти от цял свят наблюдават тук раждането на африканско слонче под лекарски грижи. В Шонбрун за първи път в света се ражда и бебе панда, заченато в зоологиеската градина. Три години по-късно се второто бебе панда, а след него и трето.

Пандата Фу Бао на първия си рожден ден снимка © Jutta Kirchner
Пандата Фу Бао на първия си рожден ден снимка © Jutta Kirchner

 

Около 500 животински вида – от сибирски тигри до пингвини и различни видове птици живеят в изключително добри условия, наподобяващи естествената среда на животните. През 2014 г. бе изцяло ремонтирано мястото на белите мечки. Днес те разполагат с площ от 1 700 кв.м. и всякакви удобства и възможности за гмуркане. Над 2 млн. посетители годишно се радват на редки животински видове и разнообразни атракции.

снимка Daniel Zupanc
снимка Daniel Zupanc

През 2012 г. класацията на туристическия сайт TripAdvisor за втори пореден път постави зоологическа градина в парка на двореца Шьонбрун на първо място сред атракциите в Европа.

Повече информация за работното време и цени на билети ТУК

__________

Още по темата:

Зоологическата градина във Виена най-харесваната в Европа

Гепарди-тризнаци играят на открито във виенския зоопарк

Пандата Фу Бао празнува първия си рожден ден 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации