33.3 C
Виена
сряда, 29 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоБългарияСвети Илия - Повелителят на стихиите

  Свети Илия – Повелителят на стихиите

  -- Реклама --

  На 20 юли православната църква почита паметта на свети пророк Илия

  sv.IliaИмето на свети Илия означава „Крепост Господня“ и този светец се счита за един от най-големите библейски пророци. Живял по времето на израилския цар Ахав, той е изобразяван в позлатена небесна колесница, теглена от четири коня.

  В народните представи свети Илия е повелител на летните небесни стихии и градушките и не е чудно, че се представя като избухлив, непредсказуем и импулсивен. Гони ламите да не пасат житото, с едната ръка пръска пламък, с другата ръка го гаси. Наричат го Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел.

  Свети Илия е силен, властен и сръдлив, затова сестра му никога не му казва кога е неговият празник – ако знае, би сторил чудеса на този ден.

  На неговия ден работата е абсолютно забранена. И на полето, и в къщи Илинден е време за почивка на хладно и сенчесто място, за да бъде предпазен домът от наводнения и мълнии. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача.

  Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите. На този ден празнуват всички с името Илия, Илиана, Илиан.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации