9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикаРекордна сума пари изпратиха българите в чужбина в родината си през май

Рекордна сума пари изпратиха българите в чужбина в родината си през май

-- Реклама --

От януари до март сънародниците ни са превели на близките си общо 358,6 млн. евро

money82,7 млн.евро са изпратили българите, които живеят и работят в чужбина, в България само през май. По данни на БНБ това е най-голямата по размер сума, превеждана в рамките на месец от емигрантите.

От януари до март сънародниците ни са превели на близките си общо 358,6 млн. евро. Тази сума е приблизително същата в сравнение с този период за миналата година – 357,9 млн. евро.

Като се има предвид, че БНБ отчита само паричните преводи, направени през банки и специализирани компании, сигурно е, че парите постъпващи в България са значително повече. Към официалните данни трябва да се добавят и средставата, предавани постоянно „на ръка“ по близки и познати или внесени директно в страната.

Парите изпращани от българите зад граница постоянно се увеличават. През април преведените средства са били 72,8 млн. евро, а през март – 76,1 млн. евро. През 2014 г. парите, преведени от емигрантите, достигнаха почти 1 млрд. евро. Така тази група българи трайно се нареди сред най-големите чуждестранни инвеститори в България.

Данните на БНБ сочат, че в съответствие с принципа на първоначалната посока на инвестицията преките чуждестранни инвестиции в страната за май 2015 г. възлизат на 88.4 млн. евро (при 195.6 млн. евро за май 2014 г.). За януари – май 2015 г. преките чуждестранни инвестиции в страната са в размер на 616.9 млн. евро (при 622.2 млн. евро за януари – май 2014 г.). Най-големите преки инвестиции в страната за януари – май 2015 г. са от Холандия – 490.6 млн. евро. От централната банка отчитат още, че през май текущата и капиталовата сметка на страната е на плюс с 96,7 млн. евро. През същия месец на миналата година излишъкът е бил в размер на 33 млн. евро. За първите пет месеца на годината текущата и капиталовата сметка е положителна в размер на 855,9 млн. евро.

Средставата, изпращани от българите зад граница, имат решаваща роля за оцеляването на много семейства и цели региони в страната. Спадът на чуждестранните инвестиции и увеличващият се размер на постъпленията от емигрантите все повече определя българската икономика като гурбетчийска.

В същото време исканията на българите в чужбина за повече права и участие в управлението на страната остават без съществен отглас сред политиците.

__________

Още по темата:

Българите в чужбина отново сред най-големите инвеститори в страната

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации