9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикаОт 2017 говорим без роуминг в ЕС

От 2017 говорим без роуминг в ЕС

-- Реклама --

От 2016 –  символични цени за роуминг, а през 2017 г. тази такса към сметките за телефон се отменя в целия ЕС

rouming1Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент са финализирали предварителното споразумение за отпадането на таксите за роуминг, съобщават информационните агенции. Сега остава най-трудната част – то трябва да бъде подкрепено от страните членки на ЕС.

Преговорите около реформите в мобилните комуникации бяха трудни и на моменти изглеждаше, че мобилните оператори няма да се откажат от налаганата надценка. Споразумението, което се очаква да влезе в сила от 15 юни 2017 г., трябва да доведе до отпадане на начисляването на допълнителни такси при пътуване извън рамките на страната, в която има покритие на неговия оператор.

Като междинна стъпка, от 30 април 2016 роумингът ще бъде ограничен до 5 цента на минута за изходящи обаждания, 2 цента за SMS и 5 цента на мегабайт за интернет. Цените са без ДДС. От юни 2017 година начисляването на каквито и да роуминг такси на територията на ЕС ще бъде забранено и всички европейци ще говорят по телефона и сърфират в интернет по домашните си тарифи, независимо в коя от държавите от общността се намират.

Роуминг такси ще могат да се начисляват само в случай, че се засече злоупотреба или услугата се използва извън рамките на обичайното. Телекомите ще трябва да гарантират неутралност на интернет достъпа, т.е. всички сайтове и услуги в мрежата да бъдат достъпни при равни условия. Все пак доставчиците ще имат право да използват „оправдани мерки за управление на трафика“ при извънредни условия, например кибератака или риск от претоварване на мрежата.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации