17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБащата на загиналото в Грац дете е българин

Бащата на загиналото в Грац дете е българин

-- Реклама --
 снимка: apa/elmar gubisch
снимка: apa/elmar gubisch

Бащата на загиналото вчера в Грац четиригодишно момченце е българин от Габрово. Това научи от свои източници блогът на българите в Австрия Меланж Булгарен. Все още няма официална информация за семейството, дори възрастта на детето варира между четири и шест годинки в различните медии. Според непотвърдени данни майката е австрийска, която по време на инцидента е била на служебно пътуване в Испания. Снощи на траурната служба в църквата в Грац е присъствал и православен свещник, тъй като „българското семейство на най-младата жертва на инцидента са православни християни“, пише австрийският в.“Дер Щандард„. Повече от 600 жители на втория по големина австрийски град са дошли спонтанно да изразят своята скъб и съпричасност с трагедията.

Трима души, сред които и четиригодишното момче загинаха вчера по време на тежък инцидент в центъра на Грац. Други 34 са ранени като 10 от тях са тежко пострадали. Трагедията се е случила по обяд, когато 26-годишен мъж навлиза с автомобила си на централната улица и започва да гази хората на посоки. Според свидетели, колата се е движела със скорост между 100 и 150 км/ч и се е насочвала към централния площад. След като шофьорът слязъл от возилото той атакувал минувачите с нож. Сред очевидците е и кметът на града Зигфрид Нагъл, който разказва, че шофьорът умишлено е врязал автомобила в разхождащите се пешеходци и преминаващите велосипедисти.

Нападателят е задържан веднага на място. Според изявления на полицията, цитирани в австрийските медии, мотивите за деянието все още не са известни. Предполага се, че причина за действията е психично заболяване. Засега се изключват версии за терористичен акт и нападения на религиозна основа. Извършителят е 26-годишен австриец с босненски корени, женен с две деца. Той е познат на полицията по случай с домашно насилие.

Днес в Грац е обявен ден на траур.

Ново: По информация на пресцентъра на Министерство на външните работи, позоваваща се на данни от полицията в Грац, детето е на пет годинки и е с австрийско гражданство. Майката е австрийка, а бащата – българин.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации