6 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоМеланжАвстрия – мини Гърция, избухваща в сърцето на Европа?

Австрия – мини Гърция, избухваща в сърцето на Европа?

-- Реклама --

Английският вестник The Telegraph чертае мрачни перективи пред алпийската република

снимка: wirtshaftsblatt.at
снимка: wirtshaftsblatt.at

В края на миналата седмица рейтинговата агенция Moody’s намали кредитния рейтинг на провинция Каринтия с четири степени – от „стабилен“ на „негативен“ – Ваа3. Причината за това бе обявеният мораториум върху плащанията на някогашната банка  Hypo Alpe Adria, днес  Hypo Alpe Adria Heta. Според оценката на агенцията, твърде вероятно е банката да поиска помощ от правителството на провинцията, за да гарантира ликвидността си. Това би означавало, че с бюджет от 2,2 млрд. евро Каринтия трябва да поеме плащания за 10 млрд. евро.

На фона на тези събития английският вестник The Telegraph твърди, че Австрия бързо се превръща в следващия дългови кошмар на Европа. Ето какво пише изданието:

О, Австрия, страна на шницела, кожените панталони, Моцарт, алпийските поляни и бирата. Много по-малко се оценява специалното й място в историята на банковите кризи.

Макар и малко спорно, може да се приеме, че фалитът на Кредитанщалт, виенска банка създадена през 1855 г. от Анселм фон Ротшилд, даде началото на Голямата депресия, като предизвика неспираема верижна реакция от банкрути в Европа и Америка.

Никой и не си помисля, че това, което се случи миналата седмица в Австрия с Hypo Alpe-Adria Bank попада в същата тази категория. Ние би трябвало да сме във фаза на възстановяване от последната глобална банкова криза, така че това се отнася повече за пренастройване на системата отколкото до поставянето й отново на колене, нали така?

Е, решете сами. Аз подозирам, че нито финансовите пазари, нито политиците са вече разбрали истинската значимост на последните събития.

С две думи, на австрийското правителство му писна да покрива финансово загубите на банката и съобщи за планове вместо това сумата от 7,6 млрд. евро да бъде записана на сметката на външните кредитори на банката.

Ако е така, това би било класически случай на прилагане на новите европейски правила, при които кредиторите плащат за фалирали банки. Може да кажете – крайно време беше. Защо им отне толкова дълго време?

Само че в този случай, боновете са номинално гарантирани от правителството на Каринтия, което сега теоретично става отговорно за плана по спасяването. Това напомня на кашата, в която се забърка Ирландия по време на пика на банковата криза, когато глупаво се опита да стопира паниката, гарантирайки  всичкиирландски банкови задължения. Тази стъпка почти доведе до банкрут на цялата държава. Hypo ще банкрутира Каринтия.

В основата си това, което австрийското правителство прави, е да остави на произвола на съдбата целия регион, почти както в случая с град Детройт, когото федералните власти в САЩ оставиха да фалира преди няколко години.

Това е една мини Гърция, избухваща в сърцето на Европа.

В случая с Hypo спасителният план също застрашава отключването на верижна реакция, чийто последици ще засегнат държавни структури навсякъде, включително и  Баварската Landesbank, която държи много от задълженията на Hypo. Банката е собственост на баварското правителство и на базираната в Мюнхен FMSW, която е също публичен гарант.

Всичко това е само върхът на айсберга; Европа е залята с взаимно свързани банкови и обществени задължения, много от които никога няма да бъдат платени и трябва да бъдат отписани.

Перспективата е да видим масирани загуби на кредиторите. Европейските власти почти ни бяха убедили,че на континента дълговата криза е приключила. Истината е, че може би тя  едва започва.

В последните години случаят “Hypo” се превърна в символ на корупцията в Австрия. Заведени са десетки дела и разследвания за пране на пари, използване на вътрешна информация, спекулации, продажба на активи на занижени цени както в Австрия, така и в другите страни, където има бизнес.

В началото на юли сред потенциалните купувачи на мрежата на банката в Югоизточна Европа се спрягаше и банкерът Цветан Василев. Той трябваше да участва в сделката с група български инвеститори, подкрепяни от руската банка ВТБ, в чийто надзорен съвет през март 2014 г. влезе бившият финансов министър Симеон Дянков.

_______________-

Още по темата:

Три големи австрийски банки с намален кредитен рейтинг

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации