10.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоМеланжАвстрия забрани със закон външното финансиране на ислямските организации

Австрия забрани със закон външното финансиране на ислямските организации

-- Реклама --

Промените бяха посрещнати с интерес от европейските държави, имащи проблеми с радикалния ислям

Islamgesetz-Null-Bewegung_1423678758335196В сряда австрийският парламент прие дълго обсъжданите поправки в “Закона за исляма”, с които се забранява чуждестранното финансиране на ислямските организации и определя използването на стандартизиран превод на немски на Корана.

Самият закон датира от 1912 г. и с него още по време на Австро-унгарската империя са гарантирани правата на мюсюлманите в анексираната Босна и Херцеговина.

Новите правила бяха посрещнати с внимание и интерес от Германия, Швейцария и други европейски държави, но предизивикаха неодобрението на Турция и Саудитска Арабия. Двете държави са сред основните финансови донори на джамии и ислямски училища в Австрия, както и на радикалните имами. Най-голямата ислямска организация в алпийската държава IGGiO одобри приетите изменения, но младежката й структура и Турско-исламският съюз в Австрия отказаха.

Около 6% ( около 650 000) от населението в Австрия са мюсюлмани и то предимно от семейства на турски гастербайтери, босненци и чеченци. Като цяло в Австрия няма проблем с насилие от радикални мюсюлмани. Изследване на института OMG по поръчка на ORF обаче разкрива доста скептичните настроения на австрийските граждани по отношение на мюсюлманите в страната. 58% от запитаните са на мнение, че ислямът ще продължи да се радикализира, а 62% смятат, че съвместният живот в ежедневието не е особено добър. В същото време 72% са убедени, че проблемите на интеграцията са разпознати твърде късно от политиците.

Промените в закона целят да изграждат „ислям с европейско лице”, както го определи младият външен министър Себастиян Курц. Правителството обяви, че новите текстове всъщност защитават по-добре правата на австрийските мюсюлмани, тъй като им гарантира религиозни грижи в болниците и армията, както и правото да произвеждат и консумират храна, приготвена според изискванията на исляма.

Дясната партия на свободата, подкрепяна от 25% от избирателите, критикува закона и го определи като прекалено мек.

_____________

Още по темата:

Австрия се готви да забрани чуждестранното финансиране на ислямски организации

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации