5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияУлесняват получаването на семейни помощи за новородени деца

Улесняват получаването на семейни помощи за новородени деца

-- Реклама --

От 1-и май влизат в сила промени в реда за получаване на семейни помощи (Familienbeihilfe)

familienbehilfeОт 1-и май 2015 г. родителите на новородените деца вече няма да има нужда да ходят във финансовата служба и да подават декларация ((Antrag auf Familienbeihilfe). Тази промяна  в системата за подаване на документи за получаване на семейни добавки одобри на вчерашното си заседание правителството на Австрия .

Данните за детето ще се взимат директно от централния регистър за гражданско състояние и по електронен път ще се предават в IT системата на финансовата служба (Finanzamt). В случай, че липсва информация (напр. банкова сметка), от службата ще се свързват директно с родителите, за да попълнят пропуска. Целта на промяната е да се намалят бюрократичните пречки пред родителите и да се ускори получаването на парите за новородените. Повече от 80 000 семейства ще се възползват от новия ред още през тази година.

Улесняването на процедурата чрез премахване на необходимостта от подаване на първоначална декларация се отнася само за новородените след 1-ви май 2015 г. Тя с нищо не променя изискванията, на които трябва да отговарят родителите, които са чуждестранни граждани, за да имат достъп до семейна помощ в Австрия.

Те трябва да имат удостоверение (Anmeldebescheinigung) за законно пребиваване на територията на страната и да живеят в едно домакинство с децата си или да заплащат издръжка за тях. За деца, родени преди 1-и май 2015 или извън територията на Австрия, остава и необходимостта от подаването на декларация (Antrag auf Familienbeihilfe) във финансовата служба по местоживеене за получаване на детски надбавки.

Когато родителите живеят в различни държави, семейната помощ се изплаща от страната, в която е официалното местоживеене на семейството. В случай, че има разлика в размера на изплащаните средства, е предвидена възможност за допълнителна надбавка, която да я изравни до размера на по-благоприятната.

Припомняме, че от 1-и септември 2014 г. семейните помощи в Австрия вече се изплащат всеки месец, а не както преди – на два месеца. Получаването и размерът на помощта не са обвързани с доходите на родителите, а единствено с броя и възрастта на децата в семейството.

След последното им увеличение през юли 2014 г. месечните суми за детски добавки в Австрия са както следва:

от раждането 109,70 €
от 3 години 117,30 €
от 10 години 136,20 €
от 19 години 158,90 €

Към тези месечни суми се прибавят и увеличенията за всяко следващо дете в семейството:

  • за две деца – 6,70 евро за всяко дете
  • за три деца – 16,60 евро за всяко дете
  • за четири деца – 25, 50 евро за всяко дете
  • за пет деца – 30,80 евро за всяко дете
  • за шест деца – 34,30 евро за всяко дете
  • за седем и повече деца – 50 евро за всяко дете

Допълнително за всяко дете-ученик между 6 и 15 години в началото на учебната година се изплащат по 100 евро. Към тези суми родителите имат право на т.н. „Детски негативен данък“ (Kinderabsetzbetrag) който е в размер на 58, 40 € на месец за всяко дете в домакинството. За него не е нужно да се подават допълнителни документи а размерът му нараства за всяко следващо дете в семейстото.

Детски добавки могат да се получават и след навършването на пълнолетие до 24 година на детето при условие, че то учи в университет или професионално училище и полага необходимите изпити, което се доказва с удостоверение от съответното учебно заведение. В случай, че детето има собствен доход, надхвърлящ 10 000 евро годишно, плащанията на детски добавки се прекратяват.

Следващото увеличение на детските добавки с 1,9% е предвидено за януари 2016 г., а през януари 2018 г. те ще се повишат с още 1,9%.

Още информация за семейните помощи в Австрия може да намерите ТУК и ТУК

Размерът на полагащата ви се семейна помощ може да изчислите по електронен път ТУК

__________

Още по темата:

Повече пари за семействата в Австрия

Австрия: По-високи детски добавки от 1-и юли

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации