14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЕрвин Прьол: Ще изпълним квотите за бежанци

Ервин Прьол: Ще изпълним квотите за бежанци

-- Реклама --

Нови национални избори ще са равни на банкрут, казва губернаторът на Долна Австрия

Йордан ГЕРГОВ

По материали от австрийската преса

Д-р Ервин Прьол е роден през 1946 г. в Радълбрун, учил за агроиконом. Министър-председател на Долна Австрия и председател на Австрийската народна народна партия (ÖVP) от 1992 г. Женен, баща на 4 деца.
Д-р Ервин Прьол е роден през 1946 г. в Радълбрун, учил за агроиконом. Министър-председател на Долна Австрия и председател на Австрийската народна народна партия (ÖVP) от 1992 г. Женен, баща на 4 деца.

Напливът на сирийски бежанци към Австрия се е стабилизирал от Коледа насам. Средно 100 – 150 души от тях оттогава влизат дневно в страната. Това казва мининистър-председателят на Долна Австрия Ервин Прьол пред вестник Österreich. Прьол беше избран за шеф на губернаторите на деветте провинции в края на миналата година и поема постта от 9 януари.

„Аз съм изпълнен с надежда, че всички провинции ще успеем да изпълним квотите за бежанци до 31 януари“, казва членът на Австрийската народна партия (ÖVP) в интервю за ежедневника, в което заема позиция по актуалните теми за бежанците и данъчната реформа.

През 2013-а повечето европейски страни сложиха квоти за прием на сирийски бежанци, в това число и Австрия, която обяви, че ще приеме още 1000 сирийски бежанци – жени, деца и преследвани християни. В тази връзка вътрешната министърка на Австрия Йохана Микъл-Лайтнер и още 50 политици от управляващата голяма коалиция и опозиционната партия на Зелените получиха две писма със заплахи, че тя ще бъде убита, ако допусне още бежанци в страната.

„В момента в Австрия има около 31 500 бежанци. Ако запазим тази бройка, можем да вярваме, че квотите, които важат в момента, ще бъдат спазени. В момента освен Виена и Долна Австрия квотата изпълва също Щирия. Останалите райони също много интензивно полагат усилия“, заявява Прьол.

По темата със свръхпрепълнения най-голям бежански лагер в алпийската република – „Трайскирхен“, който се намира южно от Виена и вече е приютил три пъти повече хора от препоръчителния му капацитет – 480 души, като основна част от тях, около 40%, са сирийци, избягали от гражданската война в страната си, Прьол коментира, че е възможно този център да бъде значително облекчен. Това ще стане, като 600-те бежанци, които в момента е приютил кметът на Виена Хойпъл, не бъдат настанени там, а бъдат разпределени по различните провинции.

Централният вход на бежанския лагер в Трайскирхен
Централният вход на бежанския лагер в Трайскирхен

Припомняме, че имиграционната политика на канцлера Вернер Файман се сблъска с растяща съпротива сред австрийците още в началото на миналата година. Тогава Прьол обвини властите в провинциите извън управляваната от него, че не са изпълнили квотата си за бежанци, както и лично канцлер Файман, че не е предприел необходимите мерки за преодоляване на проблема.

Бежанският въпрос стана повод за взаимни критики между централната и местната власт, като предизвика напрежение и между участниците в управляващата коалиция. В същото време стана ясно, че Съюзът увеличава хуманитарната помощ за Сирия. Заради задълбочаващата се криза там Еврокомисията ще отпусне допълнително 50 млн. евро. Увеличение беше направено и на средствата за съседните на конфликта държави, понасящи основната тежест на бежанската вълна. Те получиха още 125 млн. евро към вече отпуснатите 75 млн. от Европейския инструмент за съседство и партньорство.

При 8.5 млн. граждани на Австрия само за 2013 г. са подадени около 17 500 молби за убежище предимно от хора, идващи от Русия, Афганистан и Сирия, съобщи статистиката неотдавна информационна агенция „Ройтерс“.

КРАЙ НА ИГРИЧКИТЕ

Една от най-актуалните теми през 2015-а ще бъде данъчната реформа, чиято съдба трябва да бъде решена до март. „Реформата ще успее и съдя по това, че разписанието, което следва правителството, се спазва“, коментира Прьол. На въпрос дали е възможно да се стигне до предсрочни избори, ако реформата не сработи, той заявява, че това би довело Австрия до банкрут и затова очаква подвижност и от страна на SPÖ, и на ÖVP. „За целта трябва да спрат партийните игрички“, смята той.

________________

Още по темата:

Анонимни смъртни заплахи срещу вътрешния министър на Австрия по повод бежанската политика

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации