23.2 C
Виена
сряда, 29 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоБългарияБогоявление

  Богоявление

  -- Реклама --

  Българите честват на 6 януари Кръщение Господне (Богоявление, Йордановден, Водици).

  Bogojavlenie
  Православна икона Богоявление Господне

  На 6 януари в православната традиция се празнува Кръщение Господне (Богоявление, Йордановден, Водици). Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника.

  Богоявление (на гръцки: Θεοφάνια), по-древно – явление (на гръцки: Επιφάνια -Епифания) е един от най-древните християнски празници.

  На този ден имен ден празнуват: Божидар, Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa, Бетина и др.

  Според народните поверия през нощта срещу Йордановден “небето се отваря”. Който види това, може да си пожелая нещо и то рано или късно ще се сбъдне. Затова някога хората не са си лягали през тази нощ. Един от обредите свързан с празника е хвърлянето на кръста във водоем. Който пръв стигне до кръстта и го извади, ще бъде здрав и щастлив. Вярва се, че ако кръстът замръзне, годината ще е здрава и полодовита. Болните се къпят (напръскват) с водата, в която е бил кръстът, за да оздравеят.

  кръст

  В Родопите има още една традиция на този ден да се хвърлят във водата младоженците (тези двойки, който са се оженили през миналата година), за да са живи и здрави цяла година. Къпането се извършва от специални хора „хаскари“ или „къпинчари“. Ако няма наблизо река, тогава церемонията се провежда до кладенец.

  Народът нарича празниците Богоявление и Ивановден по общо име „Водици“, заради връзката им с вода.

  Днес отбелязваме и 167 години от рождението на великия поет, публицист и революцинер Христо Ботев.

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации