5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЕдна година свободен пазар на труда за българските граждани в Австрия

Една година свободен пазар на труда за българските граждани в Австрия

-- Реклама --

Данните показват, че българите не злоупотребяват със социалната система на страната

vertragОт 1-ви януари 2014 г. отпаднаха напълно всички съществуващи ограничения за достъп до пазара на труда в Австрия за българи и румънци.  Вече една година те имат право да кандидатстват за свободните работни места и да бъдат наемани на работа по трудов договор като равноправни граждани на ЕС.

Въпреки големите опасения на някои политически партии за наплив на емигранти и „източване” на социалната система, данните показват, че българските граждани не злоупотребяват с възможностите за трудова заетост.


Редица изследвания от последните месеци (например на ECAS (European Citizen Action Service) потвърдиха тезата на еврокомисаря по заетостта Ласло Андор, че миграцията на хората от България и Румъния е свързана с икономическа активност, а не с търсене на социални блага и че приемащата държава получава много повече под формата на данъци и социални осигуровки, отколкото реално дава от социалната и пенсионната си система.

През цялата 2014 г. Службата по социални и трудови въпроси към посолството ни във Виена не е сезирана нито с единични, нито с масови случаи на неправомерно получаване на социални помощи. От AMS също не цитират данни за подобни нарушения от страна на българи.

В същото време има оплаквания от неспазване на трудовото законодателство от страна на местните работодатели. Много хора се оплакват от прекомерно ниско заплащане, липса на социално и здравно осигуряване, нерегламентирано работно време, вменяване на голям обем задължения, несвойствен за съответната длъжност.

Цифри и тенденции

След като кризата сви възможностите за работа в Испания и Португалия, българските работници се насочиха към държави с по-стабилни икономики и ниска безработица. В последните две години безспорен фаворит е Германия, където българите са трета по големина миграционна група, изпреварвана само от поляци и румънци. При все че Австрия също е сред предпочитаните дестинация за търсене на работа, българите в алпийската република представляват сравнително нисък процент от общия брой мигранти – около 3,6%. За сравнение водещите класацията германци са 17,8%, а румънците са втори с 13,4% от общия брой на влезлите в страната мигранти.

Месечни данни за безработни български граждани по провинции
Месечни данни за безработни български граждани по провинции източник: АМS

Още в края на 2013 г. австрийските институции обявиха, че не очакват рязка промяна на пазара на труда след отварянето му за българи и румънци. Изследване на Österreichische Institut für Wirtschaftsforschung показа, че  отпадането на ограниченията за работа за гражданите на тези две страни ще повиши безработицата в Австрия през следващите две години с маргиналните 0,03%.

Според актуалните данни на Статистик Аустрия през септември 2014 г. регистрираните като безработни в Австрия български граждани са 979 или с 395 човека повече спрямо същия период на предходната година. В същото време несамостоятелно заетите лица със задължително социално осигуряване към септември 2014 г. са 7 558 човека или с 2 896 повече от септември 2013 г., когато са били 4 4662. Според експерти това увеличение се дължи не само на новодошлите българи, но и на обстоятелството, че много от досега работещите в страната вече имат възможност да преминат от самостоятелна в несамостоятелна заетост. Този извод се подкрепя и от факта, че броят на регистрираните във Стопанската камара на Австрия (WKO) самостоятелно заети лица с българско гражданство за последната година е намалял с 346 и в началото на юни 2014 г. те са 2 398. Цифрите показват още, че помощ за отглеждане на малко дете в Австрия получават 353 български граждани, а изравнителна пенсионна добавка към българската пенсия – 121 човека (21 от тях са с австрийско гражданство).

Особености на австрийския трудов пазар

Въпреки че Австрия продължава да бъде сред страните с най-ниска безработица в Европейския съюз, в последните месеци броят на незаетите лица нараства непрекъснато, достигайки рекордни за страната нива. В края на декември 2014 г. без работа в австрийската република са 455 831 човека, което е с 6,5% повече спрямо същия период за 2013 г. Според националната статистика увеличението е с 0,7% или в момента 10,2% от населението е без работа. Според Евростат, безработицата в Австрия е 5,1%, а в Германия – 4,9%. На фона на нарастващия брой безработни, цифрите показват, че се увеличава и броят на заетите лица. 3,38 млн. човека са несамостоятелно заети през декември, което е с 19 000 (0,6%) повече спрямо предходния период.

С оглед тези характерни за целия трудов пазар в алпийската република тенденции, нарастването на абсолютния брой на безработните български граждани (с 395 повече от септември 2013 г.) не е някакво специално изключение и се отразява слабо (+0,3%) на покачването на общото ниво на безработица. В същото време обаче процентът незаети български граждани е значително по-висок в сравнение с нивото на безработица в Австрия за месец септември 2014 (7,6%), например, както и от нивото на безработица за румънските граждани (9,6%).

Коментар на експерта

Д-р Тинка Троева по време на консултация от съвместната приемна с  “Компас“,  22.11.2014 г в Берлин
Д-р Тинка Троева по време на среща от съвместна приемна с консултантски център “Компас“, 22.11.2014 г.,  Виена

Според д-р Тинка Троева, пълномощен министър, ръководител на Службата по социални и трудови въпроси във Виена, намирането на работа в Австрия продължава да е трудно дори за български граждани с академична степен, а нискоквалифицираните кадри имат минимален шанс на австрийския пазар на труда. Тя е категорична, че до момента няма данни за случаи на злоупотреби от страна на български граждани с австрийската социална система. Основните проблеми, с които се сблъсква нейната Служба са свързани с некоректните посредници за работа в чужбина. В резултат на техните „услуги” много хора пристигат в Австрия и се оказват без осигурена работа или пък са принудени да работят без да се спазват основни законови изисквания – фиксирано работно време, заплащане на допълнителен труд, вменяване на допълнителни задължения, които не са вписани в договора (ако има такъв). Тя съветва българските граждани, които са в такава ситуация да потърсят правата си и да се свързват със Службата за социални и трудови въпроси, която от месец март 2014 г. вече е във Виена. От началото на работата си до края на 2014 г. СТСВ е консултирала по телефон, лично или по мейл общо 837 човека в Австрия, Швейцария, Словакия. Чехия и 144 в Германия.

Служба по трудовите и социални въпроси:

Schwindgasse 8

1040 Wien

Tel.: +43 1 503 2354 , +43 1 505 3 13

Fax: +43 1 503 2354

E-Mail: social@embassybulgaria.at

Web: http://www.mfa.bg/embassies/austria

 

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации