28.3 C
Виена
понеделник, 27 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияДецата от българско училище "Дунав" в Линц с грамоти от VI-я фестивал...

  Децата от българско училище „Дунав“ в Линц с грамоти от VI-я фестивал на българите по света

  -- Реклама --

  От 21 до 23 ноември в Будапеща се проведе VI Фестивал на българите по света „Аз съм българче“

  Текст Дарина Тонкова, ръководител на училище „Дунав“

  Budapest2 (600 x 450)Много от  учениците от българско училище „Дунав“ в Линц взеха участие в конкурсите за рисунка и есе, които предшестваха самия фестивал. Всички те получиха грамоти и награди за участието си.

  Организатори на фестивала бяха Асоциация T.A.Н.Г.Р.А. от Мадрид и Българското републиканско самоуправление в Будапеща.

  Празникът започна с изложба на рисунки на най-добрите художници сред българските деца по света. Творби на наши деца също красяха сградата на българското училище в Будапеща.

  На втория ден се проведе кръгла маса по въпросите за организацията на обучението по български език и литература в българските училища зад граница с участието на представители на МОН, директори и учители от неделни училища.

  Budapest3 (600 x 450)

  Същия ден се състоя и заключителният концерт на децата, участвали в литературния и певчески конкурси на организаторите. Нашите ученици Алекс Иванов и Теодора Тодорова  представиха  своите съчинения на тема „Моята България“ пред многобройната публика.  На фестивала видяхме как не само ние в Линц, но и наши сънародници, пръснати по целия свят – от Ирландия до Кипър и от Мадрид до Босилеград, обичат българското и съхраняват нашия бит и култура, въпреки хилядите километри, делящи ги от родината.

  Организаторите си бяха поставили за цел насъраване изучаването на българския език зад граница, както и  съхраняване и популяризиране на българския бит и култура сред нашите сънародници зад граница.

  Budapest1 (600 x 450)

  Официални гости на фестивала бяха Красимир Вълчев, главен секретар на МОН, Наталия Михалевска и Лазар Додев, също от просветното министерство, председателят на ДАБЧ Димитър Владимиров, директорът на Департамента за информация и усъвършенстване на учители проф. Росица Пенкова, директорът на издателство „Аз Буки“ Надя Кантарева със своя екип.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации