18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрия21 коледни базара с 993 щанда очакват жителите и гостите на Виена

21 коледни базара с 993 щанда очакват жителите и гостите на Виена

-- Реклама --

82% от виенчани планират да посетят един от базарите, където ще изхарчат средно 19 евро

Приказна зимна вечер във вътрешния двор на Квартала на музеите Copy: Julia Spicker
Приказна зимна вечер във вътрешния двор на Квартала на музеите
Copy: Julia Spicker

Като се започне от средата на ноември, та чак до Коледа, най-красивите виенски площади се превръщат в коледни базари. Те разнасят аромата на ванилови сладки и пунш и допринасят за празничната атмосфера в града. В същото време те са и печеливш бизнес за Община Виена и търговците.

Проучване на сдружението на малките и средни предприятия във Виена сочи, че тази година търговците могат да очакват 7,9 милиона посетители.

82% от виенчани планират да посетят един от базарите, където ще изхарчат средно 19 евро. Една трета от анкетираните заявяват, че ще отидат даже три или четири пъти. Жителите на други федерални провинции ще посетят някой от коледните базари в столицата средно един или два пъти поради по-дългото пътуване. Там те ще похарчат около 36 евро. 4,3 милиона посетители са виенчани, а 3,2 милиона са от провинцията. Очакват се и 400 000 чуждестранни гости. В дните преди Коледа Виена привлича все повече туристи. През декември 2013 г. във виенските хотели са регистрирани 950 000 нощувки на чуждестранни туристи, което е 7 % повече в сравнение с предходния декември. Празничното осветление на 35 търговски улици тази година ще струва на общината и на търговците 1,5 милиона евро.

На първо място сред посочените от анкетираните причини за посещение на някой коледен базар е уникалната атмосфера, следвана от удоволствието да се насладиш на чаша пунш или глювайн – греяно вино с много подправки. За повече от половината анкетирани важна причина са и кулинарните изкушения. Сред останалите причини са срещите с приятели и роднини, а така също и участието в благотворителни акции. Не на последно място са и предколедните концерти или възможността да се намерят подходящи и оригинали коледни подаръци.

В австрийската столица преди Коледа се разкриват 21 базара с 993 щанда, от които 149 са гастрономически. Тази година първите бяха открити на 14 ноември.

Празничните коледни светлини на 35 търговски улици във Виена бяха официално запалени на 27 ноември Copy: Blachere Illumination GmbH
Празничните коледни светлини на 35 търговски улици във Виена бяха официално запалени на 27 ноември
Copy: Blachere Illumination GmbH

Най-известният със сигурност е на площада пред кметството. В седмиците преди Коледа той се превръща в светеща приказна страна. В 150 дървени къщички можете да купите оригинални коледни подаръци, играчки за елхата, сладкиши или пък загряващи напитки. Дърветата около площада също са празнично украсени и сияят с многобройни и разноцветни лампички.

В близост до кметството, на площад Мария Терезия, се намират два от най-известните музеи във Виена – Художествено-историческият и Природонаучният музей. Между тях е разположено “коледно село” със 70 къщички, в които се предлагат ръчно изработени произведения на художествените занаяти, стъклени украшения за елхата, традиционните коледни ясли и керамични съдове.

Най-известният базар несъмнено е на площада пред кметството – в 150 дървени къщички се предлагат оригинални коледни подаръци, играчки за елхата, сладкиши и загряващи напитки Copy: Verena Brkic
Най-известният базар несъмнено е на площада пред кметството – в 150 дървени къщички се предлагат оригинални коледни подаръци, играчки за елхата, сладкиши и загряващи напитки
Copy: Verena Brkic

Коледна романтика в императорски стил предлага базарът пред бившата лятна резиденция на Хабсбургите – двореца Шьонбрун. След Коледа той се превръща в новогодишен базар. Освен традиционните забавления пред Шьонбрун има и специални развлечения за най-малките. За тях е отворена Коледна работилница, където се учат да изработват коледни играчки и правят собствени подаръци, с които да изненадат родителите си.

Сред другите интересни базари са тези в парка на двореца Белведере, пред виенското колело в Пратера, на централния площад пред катедралата Свети Стефан.

Още на 6 ноември в двора на музейния комплекс Квартал на музеите бе открит фестивалът “Зима в Квартала на музеите”. Горещият пунш, приготвен в шестте ледени палатки, сгрява гостите даже в най-студените дни. Активните спортни запалянковци могат да поиграят на нещо подобно на кърлинг, а меломаните да се насладят на едни от най-добрите виенски диджеи. Атмосферата е невероятна особено вечер, когато фасадите на сградите в музейния комплекс се превръщат в своеобразен екран за видеопрожекции.

по материали на КомПрес

____________________

Още по темата:

Време е за пунш и захаросани бадеми

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации