21.5 C
Виена
четвъртък, 30 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоМеланжКосмическата сонда Philae извърши първото по рода си кацане на повърхността на...

  Космическата сонда Philae извърши първото по рода си кацане на повърхността на комета

  -- Реклама --

  Историческото кацане се осъществи от Европейската космическа агенция (ЕКА)

  Информацията е позована на Информационна агенция „Фокус“

  sondaДнес, сряда 12.11 апаратът Rosetta спусна сондата Philae на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко. Учените се надяват, че Rosetta и Philae ще им помогнат да намерят отговори на редица важни въпроси за кометите в Слънчевата система. “Летим близо до комета, която на практика е машина на времето, съдържаща информация за състава на Слънчевата система при формирането й преди около 4 милиарда години”, обяснява Фред Янсен, ръководител на мисията на Rosetta.

  Rosetta и Philae стартираха космическото си пътуване през 2004 година и летяха десет години до срещата им с кометата, наричана на галено Чури. С помощта на специален харпун  Philae се закрепи за повърхността на леденото небесно тяло. Сондата носи десет инструмента, предназначени за заснемане на фотографии, анализ на молекулярния състав на кометата и провеждане на експерименти.
  Philae носи името на обелиск, намерен на остров в река Нил, а Rosetta е кръстена на Розетския камък – плоча с древни надписи, помогнала на учените да превеждат египетските йероглифи. Rosetta ще продължи да обикаля около кометата и когато опашатата звезда достигне най-близката точка на елипсата си до Слънцето през август 2015 година. Така учените ще могат да видят как кометата се затопля и променя, доближавайки се до звездата.

  Огромна е радостта от кацането на сондата и в Австрия, защото ръководител на проекта Philae е австриеца Stephan Ulamec.

  –––––––––-

  Oще по темата:

  „Rosetta“ – Mission (ESA)

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации