16.1 C
Виена
събота, 25 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияТрио "Клок"...с щипка шарена сол

  Трио „Клок“…с щипка шарена сол

  -- Реклама --

  Комбинацията между балканска мелодичност, специфична еврейска музика, джаз и стари виенски песни е не само възможна, тя е зашеметяваща

  Текст Нора Динчева

  Screen Shot 2014-06-27 at 22.16.4529.09.2014-Trio Klok Special Night – Album Release Klok on Wood

  19.30, Theatar am Spittelberg, Wien 1070,

  Трио „Клок“ е една от онези нови джаз групи, които със своето балканско звучене успяват да поставят Виена в центъра на съвременния музикален живот“, Harald Justin, Concerto

  Щвейцария и Тирол

  Roman Britschgi свири известно време в Greencard of Jazz. От Швейцария се мести във Виена, за да продължи образованието си в Академията за изящни изкуства, където се дипломира като скулптор.

  Там се среща с Jörg Reissner,  роден  и израсал в южен Тирол, но също като него със страст към изкуството, която  го тласка в обятията на австрийската столица. Пространствата на двамата се преплитат в Академията, Jörg обаче е избрал живопистта като своя специалност. Само рисуване не е достатъчно, годината е 2011 и липсва още нещо…балканския дух, щипката шарена сол.

  София, България

  Любомир Господинов идва малко по–отдалеч, от Балканите. Когато среща останалите членове на бъдещата група е вече утвърден професионален музикант. Роден в София, България той още на 9 години открива живата и спонтанна магия на кларинета. Естественият път е  музикалното училище “Любомир Пипков”, а после идва ред и на  музикалната академия “Панчо Владигеров”. Не се отделя от любимия музикален инструмент и заминава с него за Австрия. Там продължава в Университета за музика и изящно изкуство, като добавя и саксофона в своето портфолио.  Това са години на упорита работа, пътувания, концерти, запознанства и преподаване във Виенската и в Прайнер консерватория. Гастроли с имена като Тони Лакатош, Йорге Пардо, Хари Стойка, Мартин Фус  са само една част от неговите изяви.

  Любомир Господинов
  Любомир Господинов

  Виена

  През 2009-та Роман и Йорг получават музикален ангажимент в театъра. За “Алма” на Паулус Манкер, чиито представления са в Прага, наемат Любомир. Формалното начало на техния съвместен проект е вече факт. Няма съмнения, че предстоят вълнуващи нови концерти.

  Първото турне на тримата като група в Щвейцария съвпада и с подготовката за  издаването на  дебютния им албум “65 Hähne“. Част от екипа в този  диск са певиците Alp Bora и Sveta Kundisch, Александър Владигеров-тромпет и Sasa Nikolic-барабани. Като отворен проект „65 петли“ е  един вид платформа за музикални експерименти, които позволяват различни форми, инструменти и гъвкавост на музикалните подходи.

  През 2012 тримата са убедени, че е дошло времето, в което могат да реализират личните си идеи, без да губят време и сили за други творци. Прекратяват сътрудничеството си с Паулус Манкер и иницират  ново начинание „тур Виена“, където всеки месец свирят в различен райони на града. Не спират нито минута, композират музикалната пиеса  “Посланието на Астрора” на Юра Сойфер, а в “Импулс танц” заедно с Apl Bora са част от представлението на белгийския хореограф Lievede Pourq. С космополитния певец Бора, роден в Истанбул, Трио „Клок“ има няколко общи проекти и емблематично участие във фестивала “limmitationes“, където успяват да интерпретират традиционни анадолски песни с класическия репертоар на триото.

  Трио "Клок" с братя Владигерови
  Трио „Клок“ с братя Владигерови

  Срещата на  „Клок“ с виенската певица Мануела Дием ражда едно от най -добрите представления на Theater am Spittelberg. Критиката е повече от положителна, а публиката остава поразена от на пръв поглед невъзможния микс между балканска мелодичност, специфична еврейска музика, джаз и стари виенски песни. Текстовете са на виеснки диалект,  което придава допълнителено очарование.

  Днес, 29. 09 ще бъде специална вечер в Theater am Spittelberg! Заповядайте!

   

  KLOK проекти

  / Klok project

  /Trio Klok&Wladigeroff Bros

  /Trio Klok feat Alp Bora

  /Klok&Diem

  УЧАСТИЯ ДО КРАЯ НА  2014

  септември

  29.09.   19:30 Trio Klok Special Night – Album Release (гост Manuela Diem)

  Theater am Spittelberg, Wien

  октомври

  09.10   19:00  Private Event Wien

  21.10   19:30  Diem & Klok – Rosenstolz

  Theater am Spittelberg, Wien

  ноември

  08.11   10:18  Trio Klok – Klezmore Festival 2014

  Grand OpeningPorgy & Bess, Wien

  декември

  02.12   20:00  Klok & Diem

  Musikalischer Adventskalender Wien

  14.12  19:00  Private Event Bayern, Germany

  18.12  20:00-22:00 Lubomir Gospodinov

  ZWE, Floßgasse 4, 1020 Wien

   

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации