7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИзчезнал преди два века оригинал на соната на Моцарт е намерен

Изчезнал преди два века оригинал на соната на Моцарт е намерен

-- Реклама --

Оригиналът на прочутата Соната в ла мажор на Моцарт е случайно открит в Будапеща

mozartСмятаният за изчезнал преди повече от две столетия оригинален ръкопис на Соната за пиано в ла мажор – едно от най-прочутите произведения на Моцарт, е открит в Будапеща, предава агенция Франс прес.

Неочакваната находка е намерена между стари документи в хранилище на библиотека в града.

„Рядко е да се появи ръкопис на Моцарт. Особено, когато става въпрос за Соната в ла мажор, от която няма нито една пълна ръкописна версия. В случая, действително става въпрос за голямо откритие“, заявява Адам Бос, специалист по история на унгарската музика, цитиран от френската информационна агенция.

Не е ясно как ръкописът е стигнал до Унгария. Соната за пиано в ла мажор (К.331) е едно от най-известните и разпознаваеми произведения на Моцарт. То е написано през 1783 г. и както повечето творби на гениалния композитор, веднага е преписано в няколко ексземпляра. Досега се считаше, че оригиналният маноскрипт е загубен като единствената запазена страница от него се съхранява в Залцбург.

Откритието е показано на широката публика в петък (26 септември) е Унгарската национална библиотека като пианистът Золтан Кошис е изсвирил оригиналния вариант на прочутото произведение. Специалистите са открили в ритъма и нотитеняколко малки разлики с познатата досега версия на сонатата. Според експертите те не променят възприеятието ни за Моцартовата музика, а само ни дават по-добра представа за това какво наистина е искал да постигне големият композитор.

Новооткритите четири пожълтели листа на партитурата ще допълнят единствения съществуващ досега оригинален лист с третата и последна част от творбата, който се пази в „Моцартеум“ в Залцбург, Австрия.

Само преди две години бе открито и друга творба на гениалния музикант – произведението „Allegro molto“ за пиано, соната в 84 такта и продължителност от няколко минути, написано от Моцарт към 1767-1768 г., когато е бил на 11 години.

През септември 2008 г. пък библиотеката в Нант, западната част на Франция, откри неизвестна музика на гения, престояла в архивите й повече от столетие, чиято автентичност бе потвърдена от фондация „Моцартеум“.

Три години преди това, през 2006 г., която съвпадна с честванията на 250-та годишнина на най-прочутия син на Австрия, излезе наяве друга негова композиция за пиано, открита в родния му Залцбург.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации