20.1 C
Виена
понеделник, 27 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияБалканската кухня като социално пространство, идентичност и история

  Балканската кухня като социално пространство, идентичност и история

  -- Реклама --

  Представяне на книгата на Евгения Максимова”Кухненски истории от Балканите”

  Текст Нора Динчева

  3Днес, 5 август Евгения Максимова ще представи своя фотопроект “Кухненски истории от Балканите” в галерия Анценбергер във Виена. Началото на проекта Евгения поставя в рамките на майсторския клас за документална фотография SEE NEW PERSPECTIVES под патронажа и със спомоществователството на Фондация Роберт Бош и World Press Photo. Успява със собствени средства и усилия да финасира и доразвие проекта си в книга, 84 страници с 34 фотографии и текст на Christian Caujolle.

  Трудно е да се даде точно определение на явлението “Балкани“, но ако трябва да дадем начало на балканската си същност, то мястото ще бъде Кухнята. Най-често на баба, по-рядко на мама, но винаги потопена в аромати на истории за семейството, ориенталска наслада и социална принадлежност.

  5

  Евгения се чуди какво става с балканската кухня в днешно време: “Кухнята е многофункционална стая, пространство, което отразява идентичността и самовъзприемането. Тя въплъщава духа на балканския дом и отразява обществото като цяло. Хората на Балканите предпочитат да похарчат малкото пари, които имат в някое кафене, отколкото да си купят интериорна декорация. Функционалният, лишен от украса стил, допълнително пресъздава усещането за загубената идентичност на региона, неизбежно наследство от половин хилядолетие под турско робство и половин век зад Желязната завеса. Моите фотографии от кухни на Балканите отразяват виждането ми за реалността на Балканите днес.“

  2

  Заедно с книгата на Максимова още трима автори ще представят творбите си в галерията: “Peggy’s Poetry Circus“на Petra Rautenstrauch,  “Just the Two of Us“ на Klaus Pichler и “City Lives “на  Arabellа Schwarzkopf.

  Кога: 05.08.2014 от 19:00 ч.

  Kъде: ANZENBERGER Gallery,

  Absberggasse 27, 1100 Виена

  Визитка: Евгения Максимова е родена през 1973 г. в Русе. Завършва Виенският университет, специалност журналистика и комуникации.  От 2008 г. е активно ангажирана в света на фотографията. Нейната цел е да се комбинират креативно художествени и документални подходи. Фотографиите й са разкази с отворени очи към социално-политически модели и тенденции, които моделират културното ни пространство.  Позната е в САЩ, Великобритания, Франция, Япония, Австрия и България. Евгения живее и работи във Виена, Австрия

   

   

   

   

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации