21.5 C
Виена
четвъртък, 30 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияКак да се предпазим от жегите в града и да запазим дома...

  Как да се предпазим от жегите в града и да запазим дома си прохладен

  -- Реклама --

  Виена стартира кампания “Разумно охлаждане”

  Badespaß im Grünen - Die Wiener NaturbadegewässerПрез последните години значително се увеличиха дните с високи и екстремно високи температури в австрийската столица. За топлинни вълни говорим, ако в два поредни дни температурите са над 30 градуса и прогнозата за третия ден е също такава. Летните жеги в града могат да се окажат изтощителни за човешкия организъм.

  Експертите на община Виена, наблюдаващи климатичните промени, отчитат увеличен разход на енергия през горещите летни дни. През следващите 20 години в града се очаква емисиите на въглероден двуокис, генерирани от охлаждането на сгради, да се повишат два пъти.

  За да се спре тази тенденция, Виена стартира през 2013 година кампанията “Разумно охлаждане”. В специалната брошура “Слънцезащитни системи – охлаждане без климатик” са представени иновативни системи за слънцезащита на сгради. Целта на кампанията е да покаже на виенчани енергийно ефективни решения за поддържане на адекватна температура в жилищата и на работните места по време на топлинните вълни, които според учените ще зачестяват през следващите години.

  Mobile Trinkwasserbrunnen am Heldenplatz

  Виенската община подчертава, че летните горещини, които са типични за нашите географски ширини, не са опасни за здрави хора, ако се спазват някои прости правила. Особено внимателни трябва да са възрастните хора над 75 г., малките деца, хората с хронични здравословни проблеми и работещите на открито. Продължителното стоене на слънце може да доведе до усилено потене, а вследствие на това и до дехидратация, прегряване, слънчев удар или колабиране. Местните власти във Виена са публикували на сайта на общината ценни съвети, които помагат да се предпазим от жегите.

  И така какво помага в горещите летни дни:

  • Стойте повече на сянка и в хладни помещения с вентилатори или климатици.
  • Затъмнявайте помещенията през деня, затворете прозорците и проветрявайте само нощно време или рано сутрин.
  • Ако излизате навън, пазете кожата от директни слънчеви лъчи.
  • Вземайте хладен душ или вана, алтернативно можете да използвате студени компреси.
  • Носете леки свободни дрехи от естествени материали.
  • Дори да не изпитвате жажда, пийте повече течности – вода или неподсладени плодови сокове. През летния сезон във Виена са монтирани над 900 мобилни чешми с питейна вода. Избягвайте алкохол и тютюнопушене. Яжте по малко, по-често и по-леки храни.
  • И не забравяйте за близките, приятелите и съседите, които са сами вкъщи. Обаждайте им се и им помогнете, ако е необходимо.

  Ако спазвате тези прости правила, ще можете да се насладите на лятото, дори ако сте на работното си място и далеч от морето.

   

  Снимки: Copy MA49/Houdek

  По информация на КомПрес

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации