6.6 C
Виена
вторник, 23 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗасилени проверки на МПС с чуждестранни регистрационни номера в Австрия

Засилени проверки на МПС с чуждестранни регистрационни номера в Австрия

-- Реклама --

Промяна в Закона за моторните превозни средства позволява на контролните органи да проверят първото влизане на автомобила в Австрия

KfcШофирането в Австрия на МПС с чуждестранни регистрационни номера е уредено в Закона за моторните превозни средства (Kraftfahrgesetz).  Според разпоредбите от 2002 г. МПС с чуждестранна регистрация, които са внесени на територията на Австрия от лица с постоянен адрес (Hauptwohnsitz) или седалище (Sitz) в Австрия или които се използват от такива лица, се считат до доказване на противното за МПС с продължително местонахождение в Австрия.

Използването на такива МПС без разрешение и регистрация в Австрия е допустимо само в рамките на един месец от датата на влизане на автомобила в Австрия. След изтичането на този срок регистрационният талон (Zulassungsschein) и чуждестранните регистрационни табели (Kennzeichentafeln) трябва да бъдат предадени на компетентните местни органи, в чийто район се използва съответното МПС  (Landespolizeidirektion или Bezirkshauptmannschaft).

При определени обстоятелства, когато са налице основателни причини да се смята, че в рамките на посочения срок не може да бъде получена регистрация на автомобила, се допуска удължаване на срока, но само с още един месец.

Срокът започва да тече от датата на влизане на автомобила на територията на Австрия, а не от началото на неговото използване. Досега практиката на административните органи по отношение на това от кога започва да тече едномесечният срок беше непостоянна. Това позволяваше на много хора да приемат, че при редовни пътувания в чужбина срокът започва да тече от последното влизане на МПС на територията на страната. Промяна в Закона за МПС от ноември 2013 г, която влезе в сила от 23 април 2014 г., вече позволява на контролните органи да се върнат назад във времето и да проверят първото влизане на автомобила в Австрия.

Използването на МПС без разрешение в страната повече от един месец се счита  за едно от най-тежките закононарушения, което се сравнява с шофиране на МПС без разрешение за управление. Освен административна санкция, може да бъде наложена и финансова санкция за неплащане на данъци и такси – данък Nova (Normverbrauchsabgabe), данък МПС (Kfz-Steuer), данък върху оборота (Umsatzsteuer). Полицейските органи са задължени да уведомят компетентните финансови органи.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации