20.4 C
Виена
четвъртък, 7 юли, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияТалантливият български художник Валентин Дончевски гостува във Виена с изложбата „Еклектичен калейдоскоп”

  Талантливият български художник Валентин Дончевски гостува във Виена с изложбата „Еклектичен калейдоскоп”

  -- Реклама --

   Картините на художника ще бъдат изложени в галерия Партер на БКИ „Дом Витгенщайн“

  Текст: Мира Нико

  Bilder, V.DonТворчеството на Валентин Дончевски се характеризира със самобитен стил, гъвкавост и прецизна техника, в които има пластични търсения, преминаващи от магически реализъм към наиварт, сюрреализъм, елементи от експресионизъм, стигащи до крайна абстракция. Неговите платна се отличават с яркост, специфичен маниеризъм, еклектизъм, фолклорни мотиви и изобразителност, която издава присантиман към детайлиране и сензитивност.

  Художникът е роден 1958 година в Стара Загора, завършва гимназия по пластични изкуства и дизайн в Казанлък и съвсем млад, печели голямата награда на студентски конкурс „Етюд на голо тяло”. Негови творби присъстват още от 1984 година насам в самостоятелни, общи и колективни изложби както в България, така и на много места в Европа.

  През 1994 година авторът е успешно приет извън пределите на страната чрез самостоятелна изложба живопис в Люксембург. Участва в международен конкурс за малък формат в Торонто (Канада), има участия в международни изложби за рисунка в Испания и Белгия, представя България на среща на художниците от Източна Европа, под патронажа на канцлера на Австрия и фирма „Картие”, от което следва изложба и аукцион в къща „Доротеум“, във Виена и други представителни изложби.

  По покана на галерия „Перспектив”, в гр.Понт Авен, Западна Франция, той представя своя изложба по повод 100 години от рождението на Пол Гоген. Следва забележителната му изява през 2004 г. със самостоятелна изложба в Палма де Майорка по покана на галерия „Чакартеги Сирерол”, която работи с художници като Христо Явашев, Хуан Миро, Виктор Мира, Френсис Бейкън, Жуан Понс, Карлос Сансегундо и други.

  В годината 2008 Дончевски прави две юбилейни изложби в Градска художествена галерия в Ст.Загора и СБХ Галерия „Шипка 6” в София.

  Bilder

  Неговият характерен стил, чудесна техника и неизчерпаема идейност му донасят заслужени успехи и широка известност.

  Висок интерес сред публиката предизвикват самостоятелните изложби „Чуй петела”, „Зона еклектика”, „Зодия Петел”, „Чергило”, „Еклектичен калейдоскоп”.

  Валентин Дончевски участва в балканското квадрианале на живописта „Митове и легенди на моя народ” през годините 2004, 2008, 2012;
  в международния конкурс на колежа във Вилнюс (Литва);
  в Есенен „Салон Salon d’Automne” в Париж (Франция) през годините 2005 и 2013;
  участие в „Национална изложба колаж” в Пловдив,
  участие в Национална изложба на секция „Текстил” на СБХ,
  участия в националните пленери в Боженци, Раднево, Гълъбово, Казалнлък, Велико Търново, Стара Загора, Боженци,
  участия в международни пленери в Полша и Словакия.

  Художникът е носител на множество награди:

  Награда за култура на гр.Стара Загора – 1988г.,
  1989 Трета награда на Международен конкурс за млади живописци в София,

  1999г.  Награда за култура на отворено общество – Стара Загора заради включването му в каталог – 2000 художници от цял свят по повод новото хилядолетие, от фондация Ван дер Беек,

  2005г. Втора награда на национален конкурс за пощенска марка под патронажа на Министерство на външните работи и Японското посолство в София за „Експо Аичи 2005” Япония,
  2009г.  Награда на Национален конкурс за резиденция в „Сите де’з ар”, Париж,
  2010г. Награда на Националния конкурс за резиденция в „Künstlerhaus” Швандорф, Германия и самостоятелна изложба,
  2010г. Първа награда на регионална изложба за живопис в Национален конкурс за големите награди на Алианц България и номинация за финалния конкурс,
  2012г. Регионална номинация за живопис в Национален конкурс за големите награди на Алианц България за финалния конкурс,
  2013г. Награда за Есенния Салон в гр. Стара Загора на името на Янаки Кавръков за високи творчески постижения,
  2014г. Регионална номинация за живопис в Национален конкурс за големите награди на Алианц България за финалния конкурс.

  Bild

  Негови творби присъстват в частни колекции в Канада, Испания, Белгия, САЩ, Полша, Чехия, Германия, Австрия, Русия, Гърция, Турция, Люксембург, Палма де Майорка, Япония, Англия, Турция, Македония, Холандия, Гърция, Словакия.

  През годините на задълбочен творчески труд, художникът е илюстрирал и оформил кориците на над 150 книги, предимно на български писатели в сътрудничество с издателство Христо Ботев, Захари Стоянов и др.

  Той е търсен консултант по въпросите на изкуството и сътрудничи на различни медии. Също така е автор на множество проекти за плакати, запазени знаци, емблеми, дизайн на календари и постери. Прави архитектурно пространствено проектиране на интериор и екстериор на различни обществени сгради. Създава в колектив био енергийно изкуство.

  Изложба: Живописни творби на Валентин Дончевски

  Откриване: 17 юни 2014 година, вторник, от 19.00ч.
  Място – галерия ПАРТЕР на БКИ „Дом Витгенщайн”
  (Wien 3, Parkgasse 18)
  ВХОД СВОБОДЕН

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации