9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПод дъгата: Започна гей парадът във Виена

Под дъгата: Започна гей парадът във Виена

-- Реклама --

Тази година цветното събитието ще изведе по улиците на австрийската столица повече от 100 000 човека

снимка vienna.at
снимка vienna.at

Гей парадът е най-голямата демонстрация на на гейове, лесбийки и транссексуланите във Виена. Той се оранизира за първи път на 29 юни 1996 г. и от тогава до днес броят на участниците и поддръжниците на каузата непрекъснато се увеличава. От 2004 г. събитието официално се подкрепя и от Община Виена.

Тази година се очаква то да събере повече от 100 000 човека, а организаторите съобщиха, че са регистрирали рекорден брой заявки за участие. Тази година за първи път и Виенската опера спусна знаме с цветовете на дъгата в знак на подкрепа.

Шествието е част от множеството събития, които се провеждат в австрийската столица от 11 до 15 юни в рамките на „Vienna Pride“.

Председателката на Зелената партия Мария Василаку ( в дясно) и градската  съветничка Сандра Фрауенбергер активно подкрепят събитието
Председателката на Зелената партия Мария Василаку ( в дясно) и градската съветничка Сандра Фрауенбергер активно подкрепят събитието

19-то издание на парада във Виена е под мотото „Горди с избора”. От 14 до 19ч. участниците ще изминат своя маршрут по Ринга и ще се съберат отново пред Ратхауз.

Regenbogenroutenplan2014

Гей гордост (или още гей прайд от англ. gay – шарен, весел; и pride – гордост) е философия и движение в различни страни по света, защитаващо правото на  лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните да не бъдат дискриминирани от своята сексуална ориентация и/или полова идентичност. Активистите му работят за признаването и утвърждаването на равни „права и облаги“. Движението отстоява три основни принципа: хората трябва да се гордеят със сексуалната си ориентация и/или полова идентичност, сексуалното разнообразие е дар и че сексуалната ориентация и полова идентичност са вродени, и не могат да бъдат променяни.

Походи, празнуващи гордостта (паради на гордостта), се организират на много места по света.  Терминът „гей-прайд“ е въведен от Лий Крег Шунмейкър във връзка с отразяването на бунтовете от Стоунуол през 1969 г. Терминът „Гей Прайд“ или познат още като „Денят Кристофър Стрийт“ – „CSD“ (от англ. Christopher Street Day) произлиза от първия в историята масов протест на хомосексулни и представители на други малцинствени групи, срещу полицейското насилие упражнявано върху тях на улица „Christopher Street“ в квартала Greenwich Village в Ню Йорк. В ранната сутрин на 28 юни 1969, в заведението „Stonewall Inn“ се провел така нареченият „Бунт – Stonewall“, повод за който били непрекъснатите нападения и гонения от страна на органите на реда срещу барове и заведения, посещавани предимно от хомосексуални клиенти. Последица от този така наречен „бунт“ са няколкодневни улични сблъсаци между хомосексуални и полиция. По случай първата година от „Бунта – Stonewall“, в Ню Йорк е основана гражданска организация под името „Christopher Street Liberation Day“ (от англ. Освободителния Ден Кристофър Стрийт). Оттогава, в последната събота на месец юни, в Ню Йорк се провежда улично шествие, което има за цел да напомни за участниците и жертвите на този първи по рода си бунт.

С течение на годините се заражда една, впоследствие традиционна за много цивилизовани държави проява – организирането на улично шествие или парад под името „Гей Прайд“ или „CSD“. Тази проява и до ден днешен има една цел: да напомни на обществото, че гейове, лесбийки и транссексуални не трябва да бъдат обект на нападение , и като неразделна част от това общество, трябва да се ползват с всички права и задължения.

_________________

Още по темата:

Виена – културна гей дестинация номер едно за 2013 година

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации