14 C
Виена
понеделник, 2 октомври, 2023
spot_img
НачалоМеланжВиенската филхармония кани на безплатен "Концерт в лятна нощ"

Виенската филхармония кани на безплатен „Концерт в лятна нощ“

-- Реклама --

На 29 май паркът на двореца Шьонбрун, някогашната лятна резиденция на Хабсбургите, отново ще се превърне в уникална концертна зала.

PHSO069В 20:30 ч . Виенската филхармония кани всички любители на класическата музика на ежегодния си безплатен концерт под открито небе. Диригент на тазгодишния концерт ще бъде музикалният директор на Националния симфоничен оркестър във Вашингтон Кристоф Ешенбах, а специален гост е един от най-популярните изпълнители на класическа музика през последните години – китайският пианист Ланг Ланг.

Този път събитието е посветено на 150-годишнината от рождението на германския композитор Рихард Щраус, който над 100 пъти е дирижирал концерти на Виенската филхармония. Програмата включва освен това произведения от Ференц Лист и Берлиоз.

Проявата, известна от 2008 г. под името „Концерт в лятна нощ“ се провежда за първи път през 2004 г. по случай най-голямото разширение на Европейския съюз досега и в началото е наричан „Концерт за Европа“. Всяка година на диригентския пулт застава някой от най-знаменитите диригенти в света. Сред тях са Жорж Претр, Даниел Баренбойм, Валерий Гергиев, Лорин Маазел и Франц Велзер-Мьост. Тъй като „концертната зала“ е просто в парка пред двореца и зрителите достигат 100 000, не е възможно предварителна резервация на места. В случай че метеорологичните условия не позволят провеждането на концерта на 29 май, организаторите са предвидили резервен вариант на 1 юни. За всички , които не могат да присъстват, остава възможността да го гледат на живо по телевизията. И тази година австрийската обществена телевизия ORF 2 и германската 3 SAT ще предават директно от парка Шьонбрун.

Copyright : Richard Schuster

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации