23.1 C
Виена
сряда, 29 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияВиена насърчава вертикалното озеленяване

  Виена насърчава вертикалното озеленяване

  -- Реклама --

  „Щадтхале“ във Виена е първият хотел в света с нулев енергиен баланс

  Copy-JobstМащерка, бордюрен карамфил, котешка мента и бръшлян красят от тази година фасадата на бутиковия хотел „Щадтхале“ в  15-то район на  австрийската столица. Фасадното озеленяване е извършено миналото лято с помощта на община Виена и е логично продължение на покрития с лавандула покрив. Това е първият градски хотел в света, сертифициран с нулев енергиен баланс. Характерно за този тип сгради е, че годишното потребление на енергия се добива от слънцето или вятъра и сградата има нулеви въглеродни емисии. През лятото излишната енергия се доставя на електропреносната мрежа,а през зимата се използва изцяло за отопление и топла вода.

  Сградата разполага със 130 кв.м соларни панели, 93 кв.м фотоволтаична инсталация и 3 вятърни турбини. От тях тя  черпи енергия, напълно достатъчна да задоволи нуждите на всички 38 стаи, кухнята, ресторанта и останалите сервизни помещения.  Топлата вода се доставя от слънчеви панели, а дъждовната вода се използва за тоалетните казанчета и поливане.

  Градската съветничка Ули Сима, управителката на хотела Михаела Райтерер и заместник кмета Мария Василаку пред озеленената фасада снимка: Jobst/PID
  Градската съветничка Ули Сима, управителката на хотела Михаела Райтерер и заместник кмета Мария Василаку пред озеленената фасада
  снимка: Jobst/PID

  Озеленяването на сградите е обичайна строителна практика в напредналите страни от десетилетия насам. Популярността му в цял свят става още по-голяма през последните години във връзка с концепцията за екологично на строителството. Според заместник кмета на Виена Мария Василаку озеленяването на фасади прави сградите в големия град не само по-атрактивни и по-оригинални, но и допринася за разхлаждане в горещите летни дни и оказва благоприятно влияние на климата в околността. Известно е, че зеленината фиксира финия прах, йонизира и овлажнява въздуха, намалява емисиите на въглероден диоксид и обогатява въздуха с кислород. Не трябва да се пренебрегва и нейното значение за доброто психическо здраве. 
През последните пет години градската управа на Виена поощрява изграждането на покривно озеленяване и количеството на реализираните проекти непрекъснато расте. Фасадното озеленяване също има огромен капацитет за въздействие срещу прегряване на стените на сградите. От една страна листната маса редуцира пряката и дифузната слънчева светлина – при покритите с растения фасади е установена с 30°С по-ниска температура – и от друга, поради изпаренията влажността на въздуха в непосредствена близост до озеленените фасади е с около 15-30% по-висока.

  по материали на КомПрес София

  _______________

  Още по темата:

  Градини по стените действат като климатик

  Виена: Устойчиво развитие и интелигентни решения

  Общинските жилища във Виена – история и бъдеще

  Къща на бъдещето във Виена

  Виена: Магазини в контейнери

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации