6.5 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияГрадини по стените действат като климатик

Градини по стените действат като климатик

-- Реклама --

Цветни фасади разхлаждат Виена през лятото

Sima präsentiert Pilotprojekt Grüne Fassade der MA 48Всеки град търси своите начини, за да подобри градския си климат през горещите летни дни. Често липсата на пространство не позволява поставянето на повече шадравани или фонтани или създаване на допълнителни зелени площи. Управата на Виена е намерила креативно разрешение на този проблем: озеленяване на фасади.

През лятото в гъсто застроените градски райони е по-горещо и задушно, а въздухът е спарен. Специалистите определят това явление като ефект на топлинните острови в градска среда (Urban Heat Island Effect) или просто градски климат, създаван от асфалтовите настилки и огромното количество бетон.

Покритите с цветя и трева външни стени имат големи предимства от екологична гледна точка – те не само охлаждат помещенията, но и влияят върху микроклимата в сградите. Озеленяването на фасади не е сложно, а Община Виена го спонсорира с до 2 200 евро на обект. В зависимост от големината на проекта, желаещите могат да получат помощ в размер от 10% до 100% от стойността му. Тази година ще бъдат раздадени безплатно 20 000 виещи се растения. Желаещите да се включат в инициативата могат да получат и безплатни консултации в отдел “Градски градини и паркове” на общината.

Един от пилотните проекти по озеленяване в австрийската столица е фасадата на отдела по “Чистота”, осъществен преди три години. На площ от 850 кв.м. са окачени метални кашпи с обща дължина 2 850 м., където са засадени повече от 17 000 многогодишни тревисти растения. Научните изследвания показват, че ефектът от изпаренията на озеленената фасада отговаря на работата на 45 климатика с мощност по 3 000 вата в продължение на осем часа. През зимата създадената настилка служи като изолация и  намалява загубата на топлинна енергия до 50 %.

Озеленяването на фасади се прилага преди всичко там, където липсва място за традиционното озеленяване с дървета и храсти. Тези зелени оазиси в градската среда предоставят подходящо място за живот на пойни птички и полезни насекоми и така приближават живота в града до природата.

По материали на КомПрес, София

Снимка © MA 48

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации