21.1 C
Виена
понеделник, 27 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияОбщинските жилища на Виена - история и бъдеще

  Общинските жилища на Виена – история и бъдеще

  -- Реклама --

  Програмите за изграждане на общински жилища във Виена имат 90-годишна история

  Vienna-Obstinski_ZhilistaАвстрия е известна като изключително социална държава. Програмите на Община Виена за изграждането на общински жилища започват още през 20-те години на 20-ти век. Днес около 60 % от виенчани живеят в субсидирани жилища. Годишно 11 000 човека се настаняват в такива апартаменти. Около 220 000 жилища са собственост на общината, което представлява 25 % от жилищния фонд.

  Всичко започва след края на Първата световна война, когато целият сграден фонд е в много лошо състояние. Тогава общината решава да подпомогне населението като инвестира в изграждането на общински жилища с нисък наем.

  Благодарение на иновативната политика за обществени поръчки, основаваща се на т.н. конкурси за инвеститорите, непрекъснато се повишават стандартите за жилищата и качеството на строителството. Целта на конкурсите за инвеститори е да се обединят архитектурното, екологичното и социалното качество, като се запазят в същото време достъпни нива на наемите и се гарантира функциониращ многообразен социален облик във всички квартали. По този начин жилищната политика има решаващо значение за това, че за пета поредна година Виена е градът с най-високо качество на живот в света. И тъй като австрийската столица продължава да расте и вече е близо 2 млн., и в бъдеще основното внимание ще бъде насочено към теми като интеграция и урбанистична идентичност.

  Системата с ползването на общински жилища е изключително популярна сред населението и много виенчани предпочитат да заплащат сносен наем в такова жилище, отколкото да влагат много пари в закупуването на собствен дом. Това бе и една от причините, поради които пазарът на недвижими имоти в австрийската столица дълго време запази ниски цени на фона на останалите европейски столици.

  Новите жилища, които се изграждат в момента във Виена, отговарят на всички изисквания за зелено строителство – те са икономични и пестят енергия. Изключителен пример в това отношение е проектът „Еврогейт“ – най-големият комплекс от пасивни къщи. Друг пример за интелигентни жилища е езерният град Асперн.

  Асперн и танцуващите кранове

  Асперн е един от най-бързо развиващите се райони на Виена и пример за изграждане не само на отделни жилищни комплекси, но и на цял нов квартал. Разположен на 240 хектара площ край извънградско езеро, днес той все още е една голяма строителна площадка, която постепенно се оформя в мултифункционален градски център. Освен жилищни сгради, в него ще се намират и множество офиси, както и изследователски центрове. Известен още като „Езерен град Асперн”, той е най-големият градоустройствен проект в Европа на стойност 4 млрд. евро.

  На 15-ти февруари община Виена отбеляза поставянето на първите покриви на строящите се сгради в Асперн с необичаен и впечатляващ спектакъл. На фона на специално композирана музика над 30 строителни кулокрана танцуваха 15-минути сложната хореография на балета „Краново езеро. Балет на крановете.” Името на постановката е препратка към балета „Лебедово езеро” и в същото време е закачка с името на квартала, често наричан Асперн на езерото.

  Над 14-хиляди души са се насладили на вечерното представление и танца на окъпаните в светлина кранове.

  Очаква се скоро да бъдат готови пет жилищни блока, сред които и едно студентско общежитие, а първите 700 новодомци да се настанят през есента.

  Споделяне на опит

  На 7 март в присъствието на д-р Михаел Лудвиг, член на правителството на Община Виена и отговорящ за ресора „Жилищна политика, строителство и благоустройство“, в Централния дом на архитектите в София беше открита изложбата “Виенският модел. Жилищна среда за 21-и век.”. Тя може да бъде видяна до 28 март. Експозицията е подготвена от Австрийския културен форум Ню Йорк със съдействието на Община Виена, която има дългогодишна традиция в областта на социалната жилищна политика.

  Изложбата илюстрира изключителните постижения на Виена в областта на жилищното строителство през последните пет години. Много нови жилищни проекти, намиращи се в различни части в австрийската столица, са уникални примери за иновативна архитектура, градска жилищна среда, ревитализация на квартални пространства и създаване на нови общности. Идеята на организаторите е, че не е достатъчно просто да се представи завладяващата жилищна архитектура. Затова изложбата преминава и зад фасадите, за да опише процеса, който прави възможна реализацията на жилищни проекти.

  снимка Община Виена

  ______________________

  Още по темата:

  Виена отново е градът с най-виско качество на живот

  Виена: Устойчиво развитие и интелигентни решения

  Виена е сред 50-те най-добри студентски града в света

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации