14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПървата в света висока пасивна къща е във Виена

Първата в света висока пасивна къща е във Виена

-- Реклама --

Новата централа на Райфаейзенбанк, намираща се на Райфайзенплац 1, е първата в света офис сграда, която покрива стандартите за пасивна къща. Тази седмица тя бе официално пусната в експлоатация.

Текст Мария Колева

Назаем от списание А4

сградата е почти готоваВисока 77,2 м., разгърната площ от 27 570 кв.м, 11 000 кв.м фасада. Това са мерките на новата офис сграда на Райфайзенбанк Холдинг – Долна Австрия. Тя се издига във Виена на Донауканал и вече е популярна като най-високо енергийноефективната постройка от този тип в Европа и първата висока сграда на Стария континент, която покрива изискванията за пасивна къща.

На 24 140 кв.м полезна площ са разположени банки, ресторант, кафе, детска градина, офисни помещения. 20 и 21 етаж са предвидени за конферентен център, а шест подземни етажа осигуряват 263 паркоместа. Вътрешното разпределение на пространството осигурява максимално удобство и лесен достъп на бъдещите обитатели, които ще могат да се наслаждават и на максимален топлинен и звуков комфорт.

Строителни предизвикателства

OPEKСтроежът на почти 80-метровата конструкция стартира в началото на 2010 г.  При изкопните работи са извадени 40 500 куб.м пръст, а основите се полагат на 20 метра под нивото на улицата. Строителството поглъща 55 000 куб.м. бетон и директно или индиректно дава работа на 1200 човека. Сградата израства в тясното пространство между две съществуващи вече високи постройки. Тя е тясна, дълга и висока, а отстоянията от съседите са минимални, което води до редица технически и логистични предизвикателства.

Зелена енергия

модерна фасадаОт банковия холдинг държат проектът да отразява всички изисквания за енергийна ефективност, заложени в неговата програма „Инициатива за опазване на климата”.

Слънце, земя, вода и въздух са съчетани умно и находчиво, за да се постигне максимално ефективно прилагане на въобновяеми енергийни източници за отопление и охлаждане. 11 000 кв.м двупластната външна фасада чрез специални панели гарантира добро управление на светлината през деня и оптимизира използването на слънчевите лъчи като се избягва прегряването и се осигурява вентилация. Естествената топлина на земята също влиза в употреба за отопление (геотермично отопление), а водата от близкия речен канал дава своя принос за охлаждането. В сервизните помощения в подземните етажи е разположена специална система, използваща биогаз, която работи само с възобновяеми енергийни източници и осигурява по-голямата част от необходимата енергия за отопление и охлаждане. Фотоволтаичната система пък генерира допълнителна зелена енергия. Чрез употребата на троен стъклопакет за прозорците се постига оптимална топло и шумоизолация на помещенията.

Прилагането на всички тези технологии води до 50% по-малко потребление на енергия в сградата спрямо други подобни. Това дава основание на Австрийското дружество за устойчиво строителство да оцени качеството й с 949 точки от общо 1000 възможни. На практика това означава, че по отношение на енергийната ефективност високата офис сграда покрива стандартите за пасивна къща.

Цени

В този „зелен” проект банката е  влажила 84 млн. евро като 5% от стойността на цялата инвестиция е използвана за мерки за повишаване на енергийната ефективност. Според експерти тази сграда е с около 4,6 млн. евро по-скъпа спрямо подобна от конвенционален тип. Очакванията са, че тази разлика ще се изплати за 14 години.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации