7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияБългарите зад граница единни за избирателен район “Чужбина”

Българите зад граница единни за избирателен район “Чужбина”

-- Реклама --

Да се обособи избирателен район “Чужбина”, от който сънародниците ни зад граница да излъчват свои представители в българското Народно събрание. Това исканe беше записано във финалния документ на конференцията в Брюксел, която обсъжда политиките за българите зад граница.

Въпреки различните мнения по обсъжданите на форума теми, активното избирателно право беше почти единодушно подкрепено от българите от 23 държави, дошли на срещата в белгийската столица. Затова и искането попадна в заключителния документ на форума.

Текст и снимки Йовка Йовчева, Dariknews.bg

Вицепрезидентът Маргарита Попова коментира, че желанието на българите зад граница да получат правото да излъчват свои представители в Народното събрание трябва да бъдат сериозно обмислени:

“Чухте, че между тях няма никакво противоречие. Нямаше нито един представител на Българска общност зад граница, който да каза, че не му е необходимо, че не смята за нормално да участва във вътрешнополитическия живот на страната. Това е желание, които трябва внимателно да се обмисли, защото е свързано със сериозни законодателни промени. Такива неща не могат да се случват от днес за утре. Трябва да има доста емпирична работа, извършена, преди да се вземе такова решение, да се дискутира и най-накрая да бъдат удовлетворени желанията на хората за това да могат да представляват и да могат да участват в правенето на политики вътре в страната”, беше категорична Попова.

Макар и привърженик на идеята за равни активни избирателни права на българите в чужбина, евродепутатът Станимир Илчев посочи, че е умерен оптимист за реализирането й.

Той предупреди, че трябва внимателно да се оценят ползите и минусите от подобно решение, като напомни мобилизирането на българските избиратели в Турция по време на избори:

“Резерви аз имах и мисля, че откровено и аргументирано ги споделих с аудиторията. Първо, политическият календар на страната и на Народното събрание е изключително напрегнат. До края на годината, до Коледната ваканция парламентът ни ще се занимава с бюджета за следващата година; през януари ни чака референдум, а денят на изборите вече е фиксиран – това е 7 юли. Тоест не може да се очаква нито ресурс, нито време, нито инициатори за поставяне въпроса за промени в Изборния кодекс или може би, дори и в Конституцията. Това е трудно да се прецени сега. На второ място, част от идеите, които съпровождат това предложение, не са познати на българското общество. То трябва да бъде активен участник в рамките на една такава инициатива. Хората в България ще се запитат веднага как точно ще се гласува от българите извън страната; какво ще представляват обособените избирателни райони, ако има такива; двойното гражданство автоматично ли ще отпадне при приемане на такава промяна в Изборния кодекс, и налага ли се обосноваване на тази промяна в статута на хиляди индивиди пред властите на съответните страни домакини. А старите факти показват изключителна мобилизираност на избирателите в Турция. Фокусирането на този вот в една точка това са листите на Движението за права и свободи и почти никакви изключения. Като начало вероятно ще създадем напрежение. И в двете му форми то ще бъде експлоатирано от партии, които се обявяват за защитници на българската кауза, т.нар. националистически партии и ще започне взаимно вдъхновяване между тях и ДПС”, допълни Илчев.

Във финалният документ на срещата беше записано още, че ще се работи за създаването на изборен национален представителен орган – Национален съвет на българите в чужбина. Идеята е в преобладаващата си част съветът да включва представители на сънародниците ни, живеещи извън страната, а около една пета от състава му да бъдат представители на парламента и на изпълнителната власт.

В документа беше записана и лансираната още вчера идея за създаването на глобална организация на всички българи по света като постоянно действащ орган – наречен Световен конгрес на българите от организатора на конференцията евродепутатът Емил Стоянов.

_________________

Още по темата:

Започна конференцията за българите в чужбина

Конференция за българите отвън, коментар на Максим Божинов, издател на в.“Български хоризонти“, Канада, списание А4 брой 6

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации