10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Ден на ябълката

Австрия: Ден на ябълката

-- Реклама --

По традиция всеки втори петък на ноември в Австрия се отбелязва Денят на ябълката. Празникът е познат и в Германия, и в Швейцария, макар и там да го отбелязват на друга дата.

Дали ябълката е по-предпочитана от австрийците пред бананите не е съвсем сигурно, но данните на Министерство на храните сочат, че всяка година в страната се изяждат по 63 000 тона от вкусния плод.

Една ябълка на ден

Всички знаем популярната английска поговорка, че една ябълка на ден държи доктора надалеч. Тя има своите основания в полезните свойства на плода, които се дължат на богатото съдържание на витамини (В1, В2, С, Р, калий и бета-каротин),  пектин и целулоза. Последните изследвания на учените показват, че консумацията на ябълка предпазва от рак на черния дроб. Според специалисти прием от 3 ябълки на седмица помага на организма да урегулира храносмилането, а ако плодът се хапва преди лягане, той гарантира и спокоен сън.

Изобилие от сортове

Най-старият документиран ябълков сорт е „Борсдорфер” като за данни за него се срещат още в далечната 1170 г. През 1880 г. вече са познати повече от 2 300 сорта. Много от тях са се загубили във времето, но и до днес в алпийската република се срещат около 500 регионални и локални сорта. На пазара обаче могат да се намерят само около 20 като най-популярни са Jonagold (сочни със сладък леко тръпчив вкус), Elstar (сочни и ароматни), Gala (много сладки и сочни) , Golden Delicious (месести и трайни), Idared (умерено сладки).

Как да ги хапваме

Ябълките могат да се консумират пресни като се препоръчва да не се бели кората, тъй като в нея се съдържат част от ценните вещества. В Австрия са изключително популярни различните видове сладкиши, печени и захаросани ябълки, както и домашно приготвените мармалади, шнапс, ликьор, ябълково вино, сидър, сок.

По всяко време на деня, по всякакъв повод си струва да хапваме по една ябълка на ден. А днес из цяла Австрия ще ги раздават безплатно по улиците.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации