9.6 C
Виена
събота, 24 февруари, 2024
spot_img
НачалоМеланжАвстриецът Феликс Баумгартнер скочи с балон от стратосферата

Австриецът Феликс Баумгартнер скочи с балон от стратосферата

-- Реклама --

Австрийският пилот и професионален парашутист Феликс Баумгартнер преодоля няколко рекорда, скачайки от височина 39 000 метра, съобщиха световните информационни агенции. Той излетя от гр. Розуел, Ню Мексико, с хелиев балон. По предварителни данни свободното падане е продължило 4 минути и 22 секунди и е била премината звуковата бариера. Поставен е рекорд за най-голяма височина, на която се е издигал човек с балон.

Баумгартнер, който е на 43 години, бе в специална капсула и носеше скафандър. Издигането с хелиевия балон продължи два часа, предаде БТА.

Връзката с Баумгартнер се поддържаше от Земята от Джо Китингър. Стартът на Баумгартнер бе проследен от майка му Ева, която се просълзи при излитането на балона. В Розуел за старта са пристигнали също братът на Феликс Баумгартнер, както и баща му, който също се казва Феликс.

При достигането на набелязаната височина Баумгартнер отвори люка, козирува и направи крачката в бездната. Парашутът бе активиран на височина 2895 м над морско равнище или около 1524 м над повърхността в Ню Мексико.

Най-голяма опасност за Баумгартнер бе да не загуби контрол и да започне да се върти около себе си, защото така можеше да загуби съзнание. Скокът на Баумгартнер ще бъде използван от учените за усъвършенстване на космическите скафандри от ново поколение.

Рекордът за най-голяма височина, от която е скочено с парашут, е на 52 години. Той е поставен от американеца Джо Китингър, полковник от ВВС, който скача от хелиев балон от 31 333 метра през 1960 г.

За да се подготви за сегашното изпитание, австрийският парашутист извърши два скока над Ню Мексико. Първият от тях бе през март от височина 21 600 метра, а вторият – през август от височина 29 456 метра, като бе достигната максимална скорост 864 км/ч, преди да се разтвори парашутът му.

През 2003 г. Баумгартнер стана първият човек, прелетял над Ламанша с помощта на крило от карбонови влакна.

Автор: Елица Петрова
Източник: ww.dnes.dir.bg
Снимка: www.livesport.bg

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации