6 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКакво ви очаква в новия брой на списание А4

Какво ви очаква в новия брой на списание А4

-- Реклама --

В началото на септември, точно по график, новият брой на единственото българско списание в Австрия А4 пристига при своите читатели. В 32 страници отново са събрани интересни материали, коментари, анализи, новини и информация за предстоящи събития.

Рубриката „Актуално” засяга проблемите на българския туризъм. Страната ни притежава прекрасни исторически места и културни забележителности, но продължава да има имиджа на евтина дестинация за морски купон. Ще успеели държавата да разработи и най-вече да следва последователно стартегия за развитие на културния туризъм в България? Отговорът на този въпрос е все още неясен. Но затова пък частни организации като туристическо бюро „Интервега”, Виена и телевизия „Туризъм” вече развиват свои инициативи, с които привличат вниманието на чужденците към красотите на страната ни.
Австрия е инвестирала в България повече от 6 млрд. евро в различни сектори. Но как стоят нещата в обратна посока? Темата на броя е за българските инвестиции в алпийската република. Прочетете мнението на един от успешните български бизнесмени и създател на Дарикнюз Радосвет Радев за трудностите пред чуждия предприемач в Австрия. Спънка ли са културните различия и как могат да се преодолеят? Каква е формулата за успешен бизнес в Австрия? Потърсили сме за коментар Биргит Райтер-Браунвизер, директор за Централна и Източна Европа в Австрийската бизнес агенция, Михаел Ангерер, търговски съветник към Австрийското посолство в София, Петя Ичева, ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси във Виена, Анета Писарева от „Финанс Бератунг”, както и мениджъри от български компании, стъпили на австрийския пазар.
„Автографът” в този брой е на Н.пр. г-жа Елена Шекерлетова. С българския посланик в Австрия разговаряме за отношенията между двете държави и подкрепата на Австрия за присъединяването на страната ни към Европейския съюз преди 5 години, за промените в облика на българската общност и за възможностите за представяне на България в позитивен план.
Георг Кайл говори перфектно български, играе хоро и обожава миш-маш. Как първият носител на наградата за най-добър студент по българистика създава компютърна програма, която печата кирилица от 18-ти век, може да разберете в рубриката „На фокус”.
Специален гост в „Гледна точка” в брой 5-ти е политическият анализатор в предаването „Деконструкция” на Българското национално радио Калина Андролова. Нейният коментар е посветен на причините за липса на свобода на словото в българските медии.
Промените в условията за данъчно облагане на недвижими имоти в Австрия е темата на финансовата ни страница, а правният съвет е свързан с получаването на дефектна стока и възможностите за рекламация.
Този път ще ви разходим до едно много интересно място край с.Оброчище, близо до Балчик, където си дават среща вярващи от различни религии. В Австрия пък ще посетим средновековния Шалабург – най-красивия и добре запазен замък в Долна Австрия. До 4 ноември в една от залите му могат да бъдат видени и български златни съкровища, част от изложбата „Златна Византия и Ориентът”.
Сменят ли местата си Северният и Южният полюс на Земята? Дали пък една такава глобална промяна не е повод за по-малко психоза и повече размисъл? Ако ви интересуват отговорите на тези въпроси, потърсете ги в материала „Една теория за глобалната промяна” от рубриката „Живот”.
Време беше да се обърнем и към личността на големия австрийски художник Густав Климт. По повод 150 годишнина от рождението му община Виена обяви 2012 за година на гениалния творец. Запознайте се с различни аспекти от творчеството му от статията в „История”.
И днес в много райони на България се спазват редица обичаи, свързани с годежа. Кой и как е избирал момата и как се е определяла цената на булката, прочетете в рубриката „Традиция”.
На страниците на списанието ще намерите още много полезна информация за новите правила за паркиране във Виена, за студентите, за общинския проект CityBike, за предстоящи концерти, изложби и фестивали. Специалистите от консултантски център „Компас” отново са отговорили на най-актуалните читателски въпроси. Не пропускайте и срещата с актьорите Кристоф Валц и Мариан Вълев.
Приятно четене!

А4 – списанието на българите в Австрия.

Близо до хората, свежо и винаги актуално!

Още не сте се абонирали? Само срещу 12 евро може да получавате редовно А4 в пощенската си кутия.

Преведете сумата от 12 € на посочената банкова сметка:

Kulturverein Bulgaren in Österreich, Erste Bank, BLZ 20111,Kontо-Nr. 28 714 074 000

В полето Verwendungszweck напишете „Абонамент“, а в „Допълнителен текст“ – името и адреса си.

Списание А4 можете да намерите в българските магазини във Виена:

1040, Margaretenstr.8

1050, Schönbrunnerstr.55

1100, Laaer-Berg-Str. 3

1160, Ottakringerstr. 86

1160, Maroltingergasse 100

Ще ни намерите и в Линц на адрес:

Violeta’s Welt

4020 Linz,

Altstadt15/2

Ще се радваме да споделяте мнения, предложения и емоции на spodeleno@bulgaren.org.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации