5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияСофийската Света Гора - Клисурски манастир

Софийската Света Гора – Клисурски манастир

-- Реклама --

Нов храм ще краси Клисурския манастир „Св. Петка“. Строежът на ротондата е почти завършен като архитектурен обем и конструкция, но все още остава доста работа за нейния финален облик. Проектантът на църквата арх. Цветанка Разсолкова обясни за БТА, че цялото формообразуване и композиция на храма е проектирано така, че да отговаря на каноните и традициите в православната архитектура.

Текст Десимира Миткова, БТА

Едновременно с това, са използвани съвременни елементи, умело отговарящи на изискванията за такъв вид сгради. По думите на арх. Разсолкова интересно е цялостното обемно-пространствено решение на базата на кръга /ротонда/, което дава богатство на формите и въздействието на сградата.
Интересна е кобилицата, която подчертава входа, поредицата от арки, които описват сградата и не са правени досега, както и вътрешното пространство на храма. Гредите на тавана образуват лъчи във формата на кръст, а куполът се извисява над тях и пръска светлина. Кръстът на църквата също е впечатляващ с художествената си форма. Изпълнен е по проект на архитекта и с много внимание и умение от изпълнителите.
Помислено е и за добрата акустика, като са вградени специални тръби в стените. Финалният проект предвижда да бъде поставено и специално художествено осветление.
Проектът е дарение от архитектурния колектив с главен проектант арх. Цветанка Разсолкова и сътрудничката ù арх. Весела Костова.
Разсолкова разказа, че от около десет години екипът помага на манастира с проекти за нов генплан, навес за поклонници, ограда, нова камбанария, нов притвор на стария храм, а сега се строи и нова жилищна сграда със смесени функции. Тя е на калкан към съществуващата. В тази част ще има малка приемна за игуменката, библиотека, работни и жилищни помещения за монахините.
Строежът на двете части се осъществява изцяло с дарения.
Цветанка Разсолкова отбеляза, че целият екип – игуменката, архитектът и изпълнителите, работят в много добро партньорство и единомислие, което по думите ù е гаранция за успешен финален проект. Особено важна е ролята на игуменката – майка Филотея, която успява да намери подход към всеки.

 Света Петка осветила мястото на Клисурския манастир
Трудно е да се посочи точната година на основаване на Клисурския манастир „Св. Петка“. Легенда свързва началото му с времето на Второто българско царство. През 1238 година цар Иван Асен Втори пожелал мощите на Света Петка Българска да бъдат пренесени в тогавашната столица Търново. Когато литийното шествие спряло за почивка тук, мястото било осветено от нетленното тяло на светицата, след което, живеещите наоколо християни построили църква, а по-късно бил основан и манастир.
Причина за липсата на сведения, свързани с историята на манастира, е голям пожар, унищожил архива и библиотеката през средата на миналия век, както и рухването на старата манастирска църква. Впоследствие, пристигналата насам, след дълъг период на странстване руска схимонахиня Мария Магдалена, години наред отдава своите сили, всеотдайност и труд за възстановяване на духовното огнище. Тя остава тук завинаги и завършва земния си път през 1978 година като схиигумения, след като вече е успяла да привлече вниманието на монашеската общност и вярващите от региона.
Голяма роля за развитието на мястото има и дядо Гаврил (сегашен Ловешки митрополит), който поема управлението на манастира след смъртта на Мария Магдалина през 1978 г. Той изгражда основната жилищна сграда. Днес богоугодното и народно дело е продължено с много любов от игумения Филотея, която още с идването си в манастира преди около десет години, започва неговото възраждане, разширение и превръщане в православен духовен център.

Крепител на съвременната вяра
Крепител на съвременната вяра, Клисурският манастир „Св. Петка“ и днес продължава да се разширява и да строи нови сгради. Това е първото място от Софийската Света гора, в което се натъкваме на разрастващ се комплекс.
Преди две години са подновени и стенописите в действащата църква, направени за първи път през 50-те години. Иконостасът, който е нов впечатлява с изкусната си изработка. Отличителна черта на манастира са цветните стенописи с библейски текстове върху монашеските части, външните стени и портата. Макар да са направени сравнително скоро – през 1998 г., имат висока художествена стойност, особено изрисуваните един до друг образи на св. Климент Охридски и светите братя Кирил и Методий.
Удивление буди у всеки, когато на място усети не само съхранението на православната вяра, но и нейното съвременно изграждане и проповядване.
Местоположение: Клисурският манастир „Света Петка“ се намира в покрайнините на столицата, на няколко километра от курортния град Банкя. До него води асфалтов път, който тръгва от центъра на града.
*Рубриката се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община Програма Европа 2012 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019 г.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации