30.4 C
Виена
неделя, 26 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияКакво ви очаква в новия брой на списание А4

  Какво ви очаква в новия брой на списание А4

  -- Реклама --

  В началото на септември, точно по график, новият брой на единственото българско списание в Австрия А4 пристига при своите читатели. В 32 страници отново са събрани интересни материали, коментари, анализи, новини и информация за предстоящи събития.

  Рубриката „Актуално” засяга проблемите на българския туризъм. Страната ни притежава прекрасни исторически места и културни забележителности, но продължава да има имиджа на евтина дестинация за морски купон. Ще успеели държавата да разработи и най-вече да следва последователно стартегия за развитие на културния туризъм в България? Отговорът на този въпрос е все още неясен. Но затова пък частни организации като туристическо бюро „Интервега”, Виена и телевизия „Туризъм” вече развиват свои инициативи, с които привличат вниманието на чужденците към красотите на страната ни.
  Австрия е инвестирала в България повече от 6 млрд. евро в различни сектори. Но как стоят нещата в обратна посока? Темата на броя е за българските инвестиции в алпийската република. Прочетете мнението на един от успешните български бизнесмени и създател на Дарикнюз Радосвет Радев за трудностите пред чуждия предприемач в Австрия. Спънка ли са културните различия и как могат да се преодолеят? Каква е формулата за успешен бизнес в Австрия? Потърсили сме за коментар Биргит Райтер-Браунвизер, директор за Централна и Източна Европа в Австрийската бизнес агенция, Михаел Ангерер, търговски съветник към Австрийското посолство в София, Петя Ичева, ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси във Виена, Анета Писарева от „Финанс Бератунг”, както и мениджъри от български компании, стъпили на австрийския пазар.
  „Автографът” в този брой е на Н.пр. г-жа Елена Шекерлетова. С българския посланик в Австрия разговаряме за отношенията между двете държави и подкрепата на Австрия за присъединяването на страната ни към Европейския съюз преди 5 години, за промените в облика на българската общност и за възможностите за представяне на България в позитивен план.
  Георг Кайл говори перфектно български, играе хоро и обожава миш-маш. Как първият носител на наградата за най-добър студент по българистика създава компютърна програма, която печата кирилица от 18-ти век, може да разберете в рубриката „На фокус”.
  Специален гост в „Гледна точка” в брой 5-ти е политическият анализатор в предаването „Деконструкция” на Българското национално радио Калина Андролова. Нейният коментар е посветен на причините за липса на свобода на словото в българските медии.
  Промените в условията за данъчно облагане на недвижими имоти в Австрия е темата на финансовата ни страница, а правният съвет е свързан с получаването на дефектна стока и възможностите за рекламация.
  Този път ще ви разходим до едно много интересно място край с.Оброчище, близо до Балчик, където си дават среща вярващи от различни религии. В Австрия пък ще посетим средновековния Шалабург – най-красивия и добре запазен замък в Долна Австрия. До 4 ноември в една от залите му могат да бъдат видени и български златни съкровища, част от изложбата „Златна Византия и Ориентът”.
  Сменят ли местата си Северният и Южният полюс на Земята? Дали пък една такава глобална промяна не е повод за по-малко психоза и повече размисъл? Ако ви интересуват отговорите на тези въпроси, потърсете ги в материала „Една теория за глобалната промяна” от рубриката „Живот”.
  Време беше да се обърнем и към личността на големия австрийски художник Густав Климт. По повод 150 годишнина от рождението му община Виена обяви 2012 за година на гениалния творец. Запознайте се с различни аспекти от творчеството му от статията в „История”.
  И днес в много райони на България се спазват редица обичаи, свързани с годежа. Кой и как е избирал момата и как се е определяла цената на булката, прочетете в рубриката „Традиция”.
  На страниците на списанието ще намерите още много полезна информация за новите правила за паркиране във Виена, за студентите, за общинския проект CityBike, за предстоящи концерти, изложби и фестивали. Специалистите от консултантски център „Компас” отново са отговорили на най-актуалните читателски въпроси. Не пропускайте и срещата с актьорите Кристоф Валц и Мариан Вълев.
  Приятно четене!

  А4 – списанието на българите в Австрия.

  Близо до хората, свежо и винаги актуално!

  Още не сте се абонирали? Само срещу 12 евро може да получавате редовно А4 в пощенската си кутия.

  Преведете сумата от 12 € на посочената банкова сметка:

  Kulturverein Bulgaren in Österreich, Erste Bank, BLZ 20111,Kontо-Nr. 28 714 074 000

  В полето Verwendungszweck напишете „Абонамент“, а в „Допълнителен текст“ – името и адреса си.

  Списание А4 можете да намерите в българските магазини във Виена:

  1040, Margaretenstr.8

  1050, Schönbrunnerstr.55

  1100, Laaer-Berg-Str. 3

  1160, Ottakringerstr. 86

  1160, Maroltingergasse 100

  Ще ни намерите и в Линц на адрес:

  Violeta’s Welt

  4020 Linz,

  Altstadt15/2

  Ще се радваме да споделяте мнения, предложения и емоции на spodeleno@bulgaren.org.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации